TØNDER: Økonomisk og social krise før genforeningen

Hverdagsliv i Sønderjylland under økonomisk og social krise 1918-20.

Temaet for foredragene i Tønder Museums Vennekreds i forårssæsonen 2020 handler om Genforeningen og den omstillingsproces, som fandt sted i forbindelse med Genforeningen såvel i den offentlige administration som i menigmands dagligdag.

Torsdag d. 27. februar kl. 19.30 holder tidligere arkivleder ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, dr. phil. Lars N. Henningsen  et foredrag med emnet Hverdagsliv i Sønderjylland under økonomisk og social krise 1918-20.

Tiden fra våbenstilstanden i november 1918 til Genforeningen i 1920 blev fuld af forventning, men også rig på besvær.  Ventetiden blev lang.  De hjemvendte soldater skulle igen finde en plads på arbejdsmarkedet, og de krigsskadede skulle have hjælp.  Der udbrød revolution, og Bismarckstatuen fra Knivsbjerg blev kørt sydpå, men der blev også økonomisk nød.  Erhvervslivet var gået i stå, og der var mangel på alt. Producent- og forbrugerinteresser stod mod hinanden. Tyverier, sortbørshandel og smugleri hen over Kongeåen blomstrede.  Demonstrationer og strejker hørte til dagens orden. Forretningsfolk fra nord og syd spekulerede i den kommende grænseændring.  Foredraget kaster lys over dagligdagen i Sønderjylland efter fire års rædsler og ser på den krogede vej frem mod Genforeningen i 1920.

Foredraget den 27. februar begynder kl. 19.30 og er som vanligt arrangeret i et samarbejde mellem Tønder Museums Vennekreds, Folkeuniversitetet og Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder. Der er gratis adgang for medlemmer af vennekredsen. Ikke-medlemmer betaler 50 kr. i entré. Arrangementet foregår i museets foredragssal i Pumpehuset. I pausen kan der købes kaffe.

Be the first to comment on "TØNDER: Økonomisk og social krise før genforeningen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*