TØNDER/AABENRAA – Genforeningsudstilling klar

Ny kunstudstilling åbner den 30. juni

Museum Sønderjylland er nu klar med åbningsdatoen på Genforeningsudstillingen ’Medgang & Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst’ på Kunstmuseet i Tønder og Kunstmuseet Brundlund Slot

Midt i marts måtte alt arbejde medopbygningen af den helt store Genforeningsudstilling på Museum Sønderjyllands to kunstmuseer indstilles. En masse brikker faldt fra hinanden, men med en handlekraftig kunstenhed er det nu lykkedes at være klar til åbning den 30. juni.

Udstillingen er skabt for at markere Genforeningsjubilæet samt fejre venskabsåret mellem Danmark og Tyskland. Over en periode på 200 år fra 1820 til 2020, skildrer udstillingen en periode, hvor der opleves inspirationer og venskab imellem de to lande, men også fjendskab og en afstand til de kunstneriske strømninger fra Tyskland herhjemme i Danmark.

I ’Medgang & Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst – Før’ på Kunstmuseet i Tønder tager gæsterne på en fælles rejse i den dansk-tyske kunsthistorie fra 1820 og om på den anden side af 1900-tallet. Den bevæger sig fra et dansk-tysk fællesskab og kunstneriske udvekslinger i starten af 1800-tallet til en gryende nationalisme, krige og et kulturelt brud. Den dykker ned i en fælles inspiration i Frankrig og nye kunstneriske udvekslinger mod det nye århundrede, til en fornyelse af kunstens udtryk i det 20. århundrede, hvor både danske og tyske kunstnere havde trang til eksperimenter. 

Udstillingen præsenterer et bredt udvalg af stilarter og udtryk, og fortæller historierne om de stærke holdninger til den tyske kunstscene, de danske kunstnere der krydsede grænsen for at finde inspiration i de tyske kunstmetropoler samt de tyske kunstnere, som vendte sig mod vores lille land i Norden.

I ’Medgang & Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst – Nu’ på Kunstmuseet Brundlund Slot perspektiveres vores egen samtid. Skellet mellem ”dansk” og ”tysk” kunst synes ikke længere så tydelig. Samtidskunsten i både Danmark og Tyskland lader sig inspirere af hele verden og behandler i høj grad internationale problemstillinger såsom klimaforandringer, kulturelle forskelle, psykiske og fysiske grænser. 

Nu-delen repræsenterer et blik på nutidens dansk-tyske kunstscene, hvor Berlin, efter murens fald, atter er blevet et absolut brændpunkt for kunsten, og hvor mange danske kunstnere arbejder og bosætter sig.

Fire danske og fire tyske kunstnere udforsker på Brundlund Slot grænser i en bredere forstand med værker, der reflekterer over skel mellem mennesker og nationaliteter. 

De fire tyske kunstnere er Annette Streyl (f. 1968), Julia Bünnagel (f. 1977), Yngve Holen(f. 1982) og Yvon Chabrowski (f. 1978). De fire danske: Jeppe Hein (f. 1974), E.B. Itso (f. 1977), Stine Marie Jacobsen (f. 1977) samt duoen Sofie Hesselholdt (f. 1974) og Vibeke Mejlvang (f. 1976).

’Medgang & Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst’ åbner den 30. juni kl. 10 på Kunstmuseet i Tønder og kl. 11 på Kunstmuseet Brundlund Slot.

Åbningsdagen for kunsten bliver også åbningsdagen for en helt ny og smuk museumsbutik. Varesortimentet har fået et løft, og der er mange spændende varer at finde på hylderne.

Indretningsarkitekt og designer Anni Gram, der også har stået bag design og indretning af Højer Mølles butik og café, der åbnede i august 2019, har endnu en gang været på spil. 

Denne gang i butikken på Wegners Plads 1, der har fået et lækkert og nutidigt udtryk. Butikken er lys, moderne og indbydende som gæst at entrere, og passer sammen med resten af oplevelsen på det smukke museum. 

Også på kunstmuseet Brundlund Slot, vil man finde et nyt og lækkert varesortiment.

Be the first to comment on "TØNDER/AABENRAA – Genforeningsudstilling klar"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*