REGION SYDDANMARK: Sygehusene begynder nu at udsætte ikke-akutte operationer og aftaler

Sygehusene i Region Syddanmark begynder nu – oven på Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer – at udsætte en række planlagte operationer, visse ambulante besøg og kontroller. Målet er at gøre plads til behandlingskrævende corona-smittede patienter og forebygge, at smitten med coronavirus spreder sig. 

Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen betyder nu, at mange syddanske patienter, der i den kommende tid skulle opereres, til kontrol eller til ambulant behandling på sygehuset, fra næste uge vil få udsat deres aftaler på sygehusene.

Det sker for at mindske spredningen af corona men også for at gøre sygehusene klar til at modtage corona-smittede patienter med behov for intensiv behandling. Sygehusene får brug for at inddrage flere sengepladser, og en del af personalet skal uddannes, så de kan håndtere meget syge corona-patienter.

Mens Danmark er lukket ned – dvs indtil videre to uger – vil udsættelserne blive gennemført for at undgå smittespredning og forberede personalet på at modtage corona-patienter. Der er imidlertid også behov for udsættelser over en længere periode for at sikre, at der er personale og lokaler nok til at tage hånd om patienter smittet med corona.


Sygehusene tager direkte kontakt til de patienter, der får udsat deres aftale. Derfor opfordres alle til at holde øje med deres e-Boks. Patienter, der ikke får brev fra sygehuset, skal møde op som aftalt.

I forhold til de ansatte på sygehusene skal de møde som planlagt. Eventuelle ændringer af vagtplaner for de ansatte vil blive meldt ud af de lokale ledelser på sygehusene.

Region Syddanmark følger nøje de nationale retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udstukket. Det betyder, at alle akutte behandlinger og behandling af alvorlige sygdomme som eksempelvis kræft bliver gennemført. På samme måde vil aftaler, der efter en individuel lægefaglig vurdering ikke kan udsættes, også blive gennemført. Endelig vil sygehusene i videst muligt omfang finde andre alternativer, så konsultationer kan gennemføres over video eller telefon.

– Vi foretager det, vi kalder en kontrolleret nedlukning af de aktiviter, som kan udsættes – uden at det går ud over patienternes helbredstilstand. Det handler om at være på forkant, og det betyder, at vi nu begynder at udsætte ikke-akutte aftaler med vores patienter. De, der får udsat tider, vil få en ny tid på et senere tidspunkt. Er man fx indstillet til at få et nyt knæ, så får man selvfølgelig operationen, når vi er ovre det værste pres fra corona-epidemien, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Udsættelse af aftaler kommer også til at gælde for psykiatriske patienter. Derfor opfordres de og deres pårørende også til at holde øje med e-Boks. Her vil man også i øget omfang gøre brug af telefon- eller videokonsultationer.

Sygehusene er stadig klar til patienter, der har behov

Selvom der generelt skrues markant ned på sygehusenes aktiviteter, så er det stadigvæk altid muligt at komme i kontakt med sygehusene. Ambulatorierne i Region Syddanmark er åbne for telefoniske henvendelser, ligesom akutte behov altid vil blive imødekommet.

– Vi står naturligvis altid klar, når syddanskerne har brug for akut hjælp. Vi er parate til at tage hånd om patienter, der oplever en forværring i deres tilstand. Derfor vil det fortsat være muligt at få en aftale på sygehuset, hvis man har behov for det, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Region Syddanmark vil løbende følge situationen og åbne op for flere behandlinger, hvis udviklingen ændrer sig.

Be the first to comment on "REGION SYDDANMARK: Sygehusene begynder nu at udsætte ikke-akutte operationer og aftaler"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*