BREAKING: Statsministeren taler om Coronakrisen i aften

Kl. 18.30 taler statsminister Mette Frederiksen om Coronakrisen på DR1.

Kære alle

Vi har i dag registreret det højeste smittetal i Danmark, siden vi begyndte at teste for corona. Situationen er meget alvorlig.

Vi holder derfor pressemøde i aften kl. 18.30. Her vil vi dels forlænge de nuværende restriktioner. Ligesom det desværre bliver nødvendigt at skærpe og indføre nye tiltag fra på mandag.

Det fortæller vi mere om på pressemødet, som jeg håber, du har mulighed for at se.

Men jeg vil gerne forinden sige lidt om, hvad vi netop nu ser i resten af Europa. Bare en række eksempler:

🇮🇪 Irland. Landsdækkende nedlukning af samfundet i 6 uger. Og borgere må maksimalt bevæge sig fem kliometer hjemmefra.

🇫🇷 Frankrig. Store dele af landet er underlagt spærretid fra kl. 21.00. Overtrædelse medfører bøde. Politi og gendarmeri er mobiliseret.

🇨🇿 Tjekkiet. Skoler er lukket. Al unødvendig udgang er forbudt – med undtagelse af transport til arbejde, indkøb eller lægebesøg.

🇧🇪 Belgien. Udgangsforbud mellem midnat og kl. 05.00. Restauranter og barer lukkes en måned. Tæt kontakt med andre end ens egen husstand reduceres fra fire til én person.

Jeg skriver ikke dette, fordi vi endnu er der i Danmark. Det er vi ikke!

Men fordi de tiltag, vi præsenterer i aften, handler om at undgå, at endnu voldsommere restriktioner bliver nødvendige. Og fordi vi ved, at det – ligesom i foråret – handler om at reagere hurtigt. Inden stigningen i smitte tager for meget fart. Og sætter vores sundhedsvæsen under pres. Dermed også vores økonomi.

Opgaven er at holde så meget som muligt af samfundet åbent. Og til gengæld skrue helt ned for de sociale arrangementer, for hvor mange (forskellige) vi omgås og hvor ofte det sker. Det er særligt det, vores nye tiltag vil gå på.

Men uanset, hvor mange restriktioner vi indfører, så står og falder vores succes med adfærden hos os selv og hinanden. Jeg ved godt, at vi alle efterhånden er godt trætte af corona. Og de begrænsninger, det medfører. Men det er stadig op til os selv.

En indsats fra hver enkelt. Med de afsavn, det kræver. Det er dét, der betyder, at vi kan holde samfundet kørende. Få vores fællesskab helskindet igennem en global pandemi. Ja, måske endda at vi kan stå styrket på den anden side af alt det her.

Med håb om, at I vil se med i aften – og fortsat holde ud.

Bh. Mette