BREAKING: Dansk musik fjernes fra Youtube

30-07-2020
– Vi har her til aften, torsdag, fået en meget kedelig besked fra Google.

– Google har meddelt, at de indenfor kort tid fjerner al dansk musikindhold på YouTube, indtil en ny aftale om YouTube er på plads, lyder det fra direktør Gorm Arildsen fra Koda, der den organisation der varetager musikernes krav ved brug af deres musik. Og direktøren fortsætter:

Google-ejede YouTube har altså valgt at blokere for alt det indhold, som de under normale omstændigheder betaler Koda for at bruge. Det har de gjort på et tidspunkt, hvor vi, sammen med finske Teosto og norske Tono, er i fuld gang med at forhandle en ny fælles-nordisk YouTube-aftale.

Indtil en ny fælles aftale er på plads er de lokale nordiske aftaler indtil nu blevet forlænget midlertidigt på uændrede vilkår.

YouTube har da også i de øvrige nordiske lande accepteret, at de midlertidige forlængelser af aftalerne igen sker på uændrede vilkår. For Kodas vedkommende har Google imidlertid stillet krav om, at vores nuværende aftale om YouTube kun kan blive forlænget i den fortsatte forhandlingsperiode, hvis vi går med på at sænke det nuværende betalingsniveau med næsten 70 %.

Det har vi afvist, og det er årsagen til, at YouTube nu har valgt at sætte trumf på deres forhandlingsstyrke ved simpelthen at blokere for alt indhold, der indeholder Kodas musikrepertoire.

Fra Kodas side tager vi stærkt afstand fra denne meget aggressive fremfærd fra Googles side. Det er højst usædvanligt på den måde at ”lukke butikken” midt i en igangværende forhandling. En forhandling, som selvfølgelig er vanskelig, fordi vi er uenige om både pris og en række centrale vilkår – men dog en forhandling, som er i gang og i fremdrift.

Vi er utrolig kede af de gener, dette vil medføre for alle brugere af YouTube – både jer, der har brug for tjenesten som distributør af indhold, og for alle de brugere, der nu vil lede forgæves efter indhold med jeres musik. Men omvendt er YouTubes krav om en indtægtsnedgang på næsten 70 % helt uacceptabel, især når det kommer fra en tjeneste, der i forvejen betaler alt for lidt for det indhold, der driver deres succes og trafik.

Vi har – mener Google – en meget favorabel aftale i Danmark. Derfor skal prisen ned, ifølge Google. Men om nogen, så vil I som medlemmer vide, at økonomisk favorabelt, det er det ikke at have sin musik liggende på YouTube. Det har vi fra Kodas side kæmpet indædt for at få ændret igennem de seneste år, og det vil vi fortsat kæmpe for. Også selvom det betyder, at dansk musikindhold i en periode vil være blokeret fra tjenesten.

Hvor lang tid YouTube har tænkt sig at blokere for indholdet, er desværre umuligt at sige noget om. Vi fortsætter forhandlingerne om en fælles-nordisk aftale, og håber selvfølgelig at lande et betalingsniveau, som alle parter – og ikke mindst vores medlemmer – kan være tjent med. Også selvom vi ikke lader os diktere af Googles seneste usympatiske presbold.

Hvis I har spørgsmål, eller synspunkter, hører vi meget gerne fra jer. Det er jeres rettigheder, vi prøver at stå vagt om her. Vi skal selvfølgelig nok holde jer orienteret både på koda.dk og via nyhedsbrevet.

Afslutningsvis blot et link til den meddelelse, der dags dato er udsendt til en række danske medier, og som også er sendt til orientering til Kulturministeriet og samtlige danske medie- og kulturordførere.


Mange hilsner

Gorm Arildsen
Direktør, Koda

Be the first to comment on "BREAKING: Dansk musik fjernes fra Youtube"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*