Tønder Kommune har uddelt årets bygningspræmiering – Hostrups Hotel er Årets Erhvervsbygning

Tre markante bygninger i Tønder Kommune blev tirsdag præmieret af Tønder Kommune for deres arbejde med at renovere og bevare kommunens unikke bygningskultur

Den årlige uddeling af Tønder Kommunes Bygningspræmieringspris har for længst udviklet sig til en tradition, siden prisen blev uddelt for første gang i 2011.

Præmissen for præmieringerne er hvert år, at Tønder Kommune inden for tre forskellige kategorier udvælger gode eksempler på bevaring af områdets bygningskultur.

“Bygningskulturen er jo med til at definere, hvem vi er. Den er med til at forme vores identitet og selvforståelse. Den fortæller en historie om vores områdes fortid – men også om vores nutid”, fortæller formanden for Tønder Kommunes Teknik & Miljøudvalg, Bo Jessen, der overrakte dagens tre priser.

Ligesom i de forgangne år var bygningspræmieringen opdelt i tre forskellige kategorier:

  • Kulturarv
  • Nybyggeri og renovering
  • Erhvervsbyggeri

Tønder Kommunes præmiering er tænkt som en tak for den særlige indsats bygningernes ejere har udvist i forbindelse med enten renovering af eksisterende bygninger eller opførslen af nye bygninger.

Prismodtagerne for Bygningspræmiering 2019 er:

Kategori 1 – Kulturarv:

Torvet 1 og Nørregade 23, 6280 Højer – Madskolen

Højergaard danner i dag de smukke rammer for Arlas MADlejr. Bygningerne danner en samlet enhed mellem Torvet og Nørregade, hvor man finder tre ældre bygninger og en nybygning til udeophold.

Bygningen mod Torvet er restaureret og de øvrige bygninger er alle blevet renoveret, og så er bygningen mod Kirkegårdsgade også blevet forlænget. Bygningen mod Nørregade er ligeledes renoveret og bygningen langs Kirkegårdsgade er ombygget og tilbygget.

Kategori 2 – Nybyggeri og renovering

Ved Åen 13, 6270 Tønder

Bygningen der præmieres i kategorien nybyggeri og renoveringer er en firelænget marskgård beliggende på et værft. Bygningen er opført i rød blank mur med stråtag og er af den stedlige gamle gårdtype. Nordlængen er renoveret, porte og stråtag er udskiftet.

Kategori 3 – Erhvervsbyggeri:

Søndergade 30, 6270 Tønder – Hostrups Hotel

Hostrups Hotel præmieres i kategorien erhvervsbygninger. Bygningen er en større byejendom som ligger ved den sydlige afgang til midtbyen.

Det er en markant bygning i Tønder, der nu er istandsat og med sin beliggenhed ud til Mølledammen bidrager Hostrups Hotel til at give gaden og hele miljøet omkring Vidåen et løft.

“Jeg synes vi i præmieringsudvalget har valgt tre meget smukke ejendomme, som både giver deres respektive områder et løft. Samtidig er både Arlas MADlejr og Hostrups Hotel med til at skabe liv og aktivitet i deres lokalområder”, fortæller Bo Jessen.

Præmieringen består af en “plakette” (et messing skilt) til at opsætte udenpå bygningen samt et kontantbeløb på 5000 kroner, som ejeren kan bruge efter eget ønske.

Det er både borgere og forvaltningen der indsender forslag til præmieringerne, som præmieringsudvalget efterfølgende ser på og herefter beslutter hvilken bygninger der skal præmieres.

Præmieringsudvalget består af:

Teknik- og Miljøudvalgets medlemmer (Bo Jessen, Daisy Dahl, Harald Christensen, Harry Sørensen, Poul Erik Kjær)

Ditte Lundgaard Jakobsen, direktør for Teknik & Miljø

Jørgen Overby, repræsentant for Akademisk Arkitektforening

Peter Hee, repræsentant for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Be the first to comment on "Tønder Kommune har uddelt årets bygningspræmiering – Hostrups Hotel er Årets Erhvervsbygning"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*