TØNDER: Det lyder som et eventyr…Sange og sangtradition i Sønderjylland – med særlig vægt på Genforeningstiden

Torsdag d. 24. september er der atter månedsmøde i Tønder Museums Vennekreds. Pga. coronasituationen er foredraget henlagt til auditoriet på Tønder Gymnasium, Astronom Hansensgade 9, Tønder.

Temaerne for foredragene i Tønder Museums Vennekreds i efterårssæsonen 2020 handler alle om Genforeningen.  

Foredraget d. 24. 9. er med museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen, og emnet er

Det lyder som et eventyr… Sange og sangtradition i Sønderjylland – med særlig vægt på Genforeningstiden

Foredraget handler om sangen i Sønderjylland fra 1848 og op mod i dag. Hvordan sangtraditionen i slutningen af 1800-tallet udviklede sig i foreninger, forsamlingshuse og private hjem, hjulpet på vej af Den blaa Sangbog, som fik stor betydning i Sønderjylland fra o. 1870 og til o. 1945. Sangbogen var elsket af de dansksindede sønderjyder og tilsvarende forhadt af de tyske myndigheder, der på alle måder prøvede at chikanere fællessangen i den danske befolkningsdel, fordi man fra myndighedernes side forstod sangens betydning og evne til at skabe fællesskab. Sangens rolle i forbindelse med afstemningen og Genforeningstiden i Sønderjylland vil også blive omtalt, og til slut fortælles der om sangtraditionen i tiden efter 1920, hvor Højskolesangbogen langsomt men sikkert vandt indpas i Sønderjylland.

Foredraget begynder kl. 19.30 og er som vanligt arrangeret i et samarbejde mellem Tønder Museums Vennekreds, Folkeuniversitetet og Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder. Der er gratis adgang for medlemmer af vennekredsen. Ikke-medlemmer betaler 50 kr. i entré. Arrangementet foregår i auditoriet på Tønder Gymnasium. Pga. coronasituationen kan der ikke serveres kaffe, men deltagerne må gerne selv medbringe mad og drikke til eget forbrug.

Efter foredraget er der generalforsamling.

Be the first to comment on "TØNDER: Det lyder som et eventyr…Sange og sangtradition i Sønderjylland – med særlig vægt på Genforeningstiden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*