BOLIG: Nye boligejere skal udskifte eller nedlægge den gamle brændeovn

Miljøminister Lea Wermelin fremsætter et nyt lovforslag om pligt til at udskifte eller nedlægge den gamle brændeovn ved ejerskifte af bolig. Loven skal give renere luft.

Brændeovne står for en stor del af luftforureningen, og især de ældre brændeovne sender farlige partikler ud i luften. Partikler er med til at forårsage kortere levetid og øger risikoen for alvorlige sygdomme. Derfor vil regeringen med et nyt lovforslag introducere en såkaldt ejerskifteordning for brændeovne.

Lovforslaget var i høring tidligere i år og vil betyde, at hvis du fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes eller nedlægges inden for 12 måneder.

– Hvert år dør tusindvis af danskere for tidligt på grund af luftforurening. Privat brændefyring er den største danske bidragsyder til partikelforurening. Vi ved, at især de ældste brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjertekarsygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Færre gamle brændeovne, bedre luft

Det er planen, at ejerskifteordningen skal træde i kraft fra april 2021. Med de nye regler forpligtes boligkøbere til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet bliver tinglyst.

– Vi skal bekæmpe luftforureningen både i de store byer og på villavejene i alle dele af landet. Derfor sætter vi nu ind over for de ældre brændeovne, fordi de udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny brændeovn. Vi stiller som krav, at der skal ske en udskiftning eller nedlæggelse af brændeovnen ved ejerskifte. På den måde får vi udskiftet til nyere og mindre forurenende brændeovne. En stor del af luftforureningen kommer fra udlandet, så tiltag i Danmark kan ikke stå alene, men vi tager fat på den store udfordring, som luftforurening er, siger miljøminister Lea Wermelin.

Få hjælp af skorstensfejer og Miljøstyrelsen

Ikke alle boligejere vil med det blotte øje kunne konstatere eller dokumentere, om deres nyerhvervede brændeovn er fra før eller efter 2003. I de tilfælde vil boligejeren skulle indhente en erklæring fra skorstensfejeren. Erklæringen fra skorstensfejeren vil efterfølgende skulle sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation, så Miljøstyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen eller ej. Lovforslaget fremsættes den 8. oktober og forventes 1. behandlet den 22. oktober.

Tal og fakta:

Der er i alt ca. 700.000 brændeovne i Danmark. Ca. 260.000 af dem skønnes at være produceret før 2003 og bliver omfattet af den nye ordning, når boliger skifter ejer. Der er de senere år udskiftet ca. 15-20.000 brændeovne årligt i Danmark. Det forventes, 12.000 brændeovne ekstra vil blive udskiftet det første år med den nye ordning. Det forventes, med stor usikkerhed, at der kommer 43.000 ekstra udskiftninger som følge af loven frem mod 2027.

Fyringsanlæg til brændefyring (inklusiv pillefyr, brændekedler mv.) er fortsat den største danske bidragsyder til partikelforureningen. Ifølge nye data fra DCE fra Aarhus Universitet i marts 2020 fylder al brændefyring ca. 50 pct.

En gammel brændeovn forurener op til fem gange så meget som en moderne ovn. Det vil derfor have stor betydning for den samlede danske partikelforurening, at de ældste brændeovne udskiftes. Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne, åbne pejse mv. er undtaget fra ejerskifteordningen.

Be the first to comment on "BOLIG: Nye boligejere skal udskifte eller nedlægge den gamle brændeovn"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*