Vadehavet i en kurv

Museum Sønderjylland inviterer med projekt ’Vadehavet i en kur’” på en kultur-naturtur langs Vadehavets kyst, hvor kulturlandskabet og maden er i fokus. Det sker søndag den 27. september 2020 kl. 10-14. På turen fortæller formidlerne om naturen og landskabet, og du kan indsamle planter i de udleverede kurve. Turen har udgangspunkt fra Ålbæk P-pladsen ved Skydebanevej, Højer. Efter turen samles vi om bålet for atfremstille et måltid vadehavsmad, som det kunne have stået på bondens bord for 200 år siden. 

Vadehavet har i årtusinder givet mad på bordet og dermed været en forudsætning for utallige generationers levevilkår i området. Naturens ressourcer hænger uløseligt sammen med menneskers liv og kultur. Denne sammenhæng udgør indholdet i et nyt tilbud, der kombinerer Vadehavets naturoplevelser med historisk formidling.

Ud på kulturhistorisk sanketur

Sammen med Museum Sønderjyllands formidlere kommer du til at sanke planter og urter til et måltid, som består af både suppe, stuvning, pandekager og te. Både under indsamlingen på sanketuren og den efterfølgende fælles madlavning vil du få være kyndig vejledning, så du bagefter selv kan lave 1800-talsmad derhjemme. På turen, ”Vadehavet i en kurv” er der plads til 30 deltagere. Turen og måltidet har udgangspunkt i, hvad der findes af planter ved Emmerlev Klev og Ålbæk langs grøftekanten, på vaden og som indgik i 1800-tallets madskikke og traditioner. 

Turen er museets tredje sanketur. Erfaringerne fra turene skal på sigt danne udgangspunkt for to undervisningstilbud omkring Vadehav, kulturhistorie og madlavning i jernalder og 1800-tallet.

Landskabet ændrer maden

Vadehavsområdet er og har været under stor indflydelse af naturen og dens kræfter. Landskabet ændrer sig i takt med naturens påvirkninger, og kulturen ændrer sig i takt med landskabet. Et tydeligt eksempel er brugen af vilde urter i vadehavsmaden. 

F.eks. spiste man helt op til begyndelsen af 1900-tallet strandvejbred eller sud, som det lokalt kaldes, i stort omfang langs vadehavskysten og på øerne. Men pga. af menneskets indgriben i naturen og med bl.a. inddigning af marsken, ændredes strandvejbredens voksesteder sig. Så denne tradition ændrede sig, der blev simpelthen for langt til voksestederne, og retter med denne plante blev visse steder langs vadehavskysten udfaset af kosten. 

Formålet med projektet er at fortælle og vise sammenhæng mellem kultur og natur. Få Vadehavets brugere, skoleinstitutioner, lokale og turister til at kigge ned og ud. Ned i jorden og ud over landskabet.

Det er gratis at deltage i sanketuren. Tilmelding skal ske til Museum Sønderjylland, Merete Essenbæk, mees@mjs.dk .dk eller tlf. 3080 2687.

Projektet er støttet af Vores Natur.

Be the first to comment on "Vadehavet i en kurv"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*