Toldstyrelsen: Mere end 27 tons ”forfalskede” ris konfiskeret

I midten af maj fandt toldere på Aarhus Havn 27,5 tons ris, der er varemærkeforfalsket. Varerne er forsøgt importeret som et andet varemærke, end de faktisk er, og ifølge kontorchef i Toldstyrelsen, Trine Dancygier, blev de 27,5 tons ris fundet i to containere på Aarhus Havn, hvor de mange poser var gemt bag andre produkter.

– Vi har aldrig haft så stor en sag med fødevarer på kopivareområdet. Sagen med de 27,5 tons ris er resultatet af et tæt samarbejde mellem Toldstyrelsens kopivare-enhed, virksomheden bag det originale produkt og vores toldere på grænsen, siger kontorchef i Toldstyrelsen, Trine Dancygier.

Kopiprodukter er meget mere end forfalskede solbriller, der er købt med hjem fra sommerferien, og efterligninger af populære sko købt på nettet. Kopivarer handler ifølge Trine Dancygier også om fødevarer, hvor der bl.a. bliver svindlet med varemærker og geografiske oprindelsesbetegnelser, og hvor der kan være gået på kompromis med fødevaresikkerheden.

– Virksomheder kan bede Toldstyrelsen om at holde et vågent øje med varer, der kan krænke virksomhedens rettigheder på kopivareområdet. Det gør vi både i vores stikprøver og i vores kontroller, der baserer sig på data og efterretninger.

I 2022 havde Toldstyrelsen ca. 6.000 sager med kopivarer, og Trine Dancygier er godt tilfreds med, at risene på Aarhus Havn blev fundet og stoppet:

– Handel med kopivarer fremmer finansiering af kriminelle netværk, det skader lovlydige virksomheders forretningsmuligheder, og man ved ikke, hvordan kopivarerne er produceret. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi får fjernet kopivarer fra markedet, siger hun og opfordrer virksomheder, der gerne vil have hjælp til overvågning af deres varemærker på grænsen til at kontakte Toldstyrelsen.

Kilde: Toldstyrelsen