Borgmester Henrik Frandsen har gennem den sidste uge haft stort fokus på at få taget temperaturen på det lokale erhvervsliv i en tid, hvor Corona-smitten har gjort betingelserne for at drive forretning svære for de fleste.
I Tønder Kommune står vi, ligesom i resten af Danmark og Verden, i en meget alvorlig situation, hvor mange ting er forandrede. Det gælder sundhedsmæssigt for alle borgere, men det gælder i særdeleshed også for det lokale erhvervsliv.
“Jeg er helt bevidst om, at man som erhvervsdrivende, ud over at styre sin virksomhed bedst muligt igennem krisen, også er hårdt følelsesmæssigt ramt. Der går rigtig mange tanker igennem hovedet på en, når men lige fra den ene dag til den anden bliver kastet ud i en udefrakommende krise der truer ens livsværk. Derfor har jeg som borgmester taget initiativ til en bred dialog med erhvervslivet i Tønder Kommune. Målet er at skabe et overblik over, hvor hårdt erhvervslivet er ramt af den krise, der er forårsaget af Corona-smitten, og dermed både få skabt et aktuelt billede af situationen samt undersøge, hvordan kommunen bedst muligt kan understøtte det lokale erhvervsliv” fortæller borgmester Henrik Frandsen i en pressemeddelelse i dag.
Borgmesteren har sammen med Tønder Erhvervsråds nye direktør Peter-Engel Andresen og Handelsstandsforeningers nye citychef Stephan Scheelke været til møder med udvalgte grupper af virksomheder inden for turisme, detailhandel, erhverv og den finansielle sektor. Desuden har Henrik Frandsen haft personlig kontakt til størstedelen af de større industrivirksomheder i Tønder Kommune.
“De overordnede budskaber fra dialogrunden med erhvervslivet er, at Corona-krisen rammer meget forskelligt, og mange steder har den ramt hårdt og med øjeblikkelig virkning. Derfor har en del af virksomhederne også valgt at benytte sig af regeringens hjælpepakker og støtteordninger. På den anden side er det rigtig positivt, at jeg også mange steder oplever, at der er en forsigtig, svag optimisme”, fortæller Henrik Frandsen og tilføjer at der ikke er tvivl om at situationen er meget alvorlig for rigtig mange ellers sunde og veldrevne virksomheder.
“Flere jeg har talt med går fra at 1. kvartal i 2020 er det bedste de nogen sinde har haft, til at de nu kigger ind i en dyb krise”, fortæller Henrik Frandsen.
Skal man gøre en helt overordnet status på hvordan det ser ud for erhvervslivet i Tønder Kommune er det at:
• Corona-krisen rammer meget voldsomt og meget hårdt – effekten har derfor flere steder været en næsten øjeblikkelig nedlukning af salg og produktion.
• Enkelte brancher rammes ekstra hårdt – det gælder fx hoteller, restauranter, turisterhvervet og detailhandlen, hvor mange enten har valgt helt at lukke, og andre kører med omsætninger der er faldet til 10-20 procent af den normale omsætning.
• De lokale håndværkere er p.t. tæt på fuld beskæftigelse, men oplever næsten ingen nye indkomne bestillinger. Der kan derfor godt være tale om en periodeforskydning, som betyder at virkningen af Corona-smitten først for alvor kan ses senere på året.
• Helt grundlæggende har Tønder Kommune mange stærke og dygtigt ledede virksomheder. Derfor er vurderingen hos mange, at hvis krisen kan afgrænses til efter påske så vil de klare sig igennem. Det er vigtigt at komme i gang så hurtigt som muligt.
• 2020 skal bruges til at bygge bro over krisen, og sørge for at man bliver klar til 2021. “Vi skal være glade hvis vi kan komme igennem 2020 uden underskud” som flere udtrykker det. Her bakkes der også op fra bankernes side.
• At hjælpepakkerne Bliver brugt maget af de små og store virksomheder i kommunen. Men der er udfordringer for de mellemstore, specielt mangler hjælpepakkerne fokus på en store forskellighed der er på tværs af virksomheder.
“Her og nu har erhvervslivets vilkår og den krisesituation som store dele er havnet i, højeste prioriteret for os i Tønder Kommune. Derfor er det også enormt vigtigt at Tønder Kommune og erhvervslivet står sammen om at hjælpe hinanden så meget vi kan. Jeg er overbevist om, at det fællesskab og det stærke sammenhold jeg mærker fra alle sider i disse svære tider, skal være en af de ting der er med til at hjælpe os igennem krisen.”, siger Tønders borgmester.
Henrik Frandsen understreger, at Corona-smitten gør, at ting hurtigt kan ændre sig, og at det derfor er vigtigt at holde fingeren på pulsen. Borgmesteren har derfor allerede planlagt en ny runde af besøg i erhvervslivet efter påske.
Be the first to comment on "TØNDER: Borgmesteren tager temperaturen på det lokale erhvervsliv"