Rent badevand ved rekordmange strande

Der har aldrig været så mange danske strande med badevand i topklasse, viser årets badevandsrapport. Samtidig er der færre strande med dårligt badevand.

I årets rapport er der kommet seks nye danske strande med den bedste vandkvalitet: Sølystparken, Silkeborg; Havnebadet Struer; Badezone Bølgen, København; Lynger Strand, Endelave; Fyel Badesø, Horsens; Det marine center, Skivedepotet, Sønderborg;

Antallet af strande med bedste vandkvalitet er dermed oppe på 903. Samtidig der kun ni strande med dårlig badevandskvalitet – fem færre end sidste år.

Det viser den nye badevandsrapport fra det europæiske miljøagentur, der samler oplysninger om badestrande og badevandskvalitet i hele Europa.

-Vi er blevet bedre til at undgå bakterieforureninger af badevandet. Når kommunerne klimatilpasser byerne med fx nedsivning af regnvand i grønne områder, så aflaster det kloakkerne, så de ikke løber over og forurener badevandet. Desuden har sidste års sommertørke også medvirket til færre overløb, fortæller kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse i dag.

Vurderingen af det danske badevand er baseret på 9.422 vandprøver i badesæsonen 2019 fordelt på i alt 1022 badevandsstationer.

Læs den nye badevandsrapport

Langt de fleste danske strande, i alt 903, har den bedste vandkvalitet kaldet excellent i opgørelsen.  I den næstbedste gruppe, kaldet god er der 84 strande. Så følger gruppen med tilfredsstillende vandkvalitet, hvor der er 20 strande og endelig er der ni strande med dårlig badevandskvalitet.

Læs mere om badevand på Miljøstyrelsens hjemmeside

Badevandets kvalitet er vurderet ud fra mængden af sundhedsskadelige bakterier, som kan skyldes overløb fra kloakker eller fx en fuglekoloni i nærheden af badeområdet.

Danmark rykker op på EU-rangliste

Danmark rykker én plads op i konkurrencen med andre EU lande, om at have det bedste badevand. Danmark ligger nu på en samlet tiendeplads målt på strande med det bedste badevand blandt i alt 29 lande bestående af EU-landene plus Albanien og Schweiz. Og blandt de 10 lande har Danmark suverænt flest top-strande at byde på, nemlig 903. Cypern, Østrig Malta og der indtager de tre første pladser på ranglisten har til sammen kun målt badevandskvalitet på i alt 461 strande. 

Se efter skiltet

Kommunerne skal på skilte på stranden fraråde eller forbyde badning, hvis stranden har dårligt badevand.  Opnår en strand dårlig kvalitet fem år i træk skal stranden lukkes for en længere periode. De ni strande med dårlig badevandskvalitet er:

Er man interesseret i at se, hvordan ens lokale strand har klaret sig, kan man se det på kortet her.


Det nye kort over badevandskvaliteteten. Kilde: EEAs badevandsrapport.

Gå til EEA’s interaktive badvandskort

Man kan også finde resultatet på skilte opsat ved stranden eller på kommunernes hjemmesider.

Fakta: Flere danske strande lever op til EU’s krav til badevandet:

Rekordår: Andelen af danske strande, der lever op til EU’s krav er vokset støt:

I 2019 = 98,5 %

I 2018 = 97,9 %

I 2017 = 97,9 %

I 2016 = 96,8 %

I 2015 = 98,3 %

I 2014 = 97,6 %

I 2013 = 97,2 %

I 2012 = 93,5 %

Be the first to comment on "Rent badevand ved rekordmange strande"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*