Pas på voldsomt vejr, når du bader og sejler i den kommende uge



Ifølge DMI kan store dele af landet blive ramt af voldsom regn, torden og kraftig vind i løbet af ugen, og derfor opfordrer livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd til at være ekstra opmærksom, hvis turen går til stranden eller ud på vandet.

Selvom solen skinner, og vejret ser sommerligt ud, når man tager ned på stranden eller forlader havnen i sin båd, kan vejret hurtigt ændre sig, og det er en god idé at forberede sig på, lyder det fra livredderne.

– Der er ingen øget risiko forbundet ved at bade, når der er skybrud. Men hvis man hører tordenbrag eller ser lyn, skal man skynde sig op på stranden og søge ly – allerbedst i en bygning eller i en bil med fast tag og lukkede vinduer, fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

– Risikoen for, at et lyn slår ned, er ikke højere i vand end på land, men når det slår ned i vand, kan det brede sig i alle retninger. Er der ikke et sted, man kan søge ly, er det bedste alternativ at sætte sig på hug og krumme sig sammen, så man bliver så lille som mulig. Lynet slår ned i genstande, der stikker op fra jorden, så søg aldrig ly under et træ.

Tjek badevandskvaliteten før du bader efter skybrud
Er du på en strand med livreddere, kan du altid se på flaget i toppen af livreddertårnet, om livredderne fraråder badning, for så hejser de det røde flag. Det kan være pga. risiko for tordenvejr, men også efter et skybrud, hvis vandkvaliteten er forringet.

– Efter et skybrud, skal du især ved strande i bynære områder være opmærksom på, at kloakvand kan have forurenet badevandet. Du kan altid se på kommunens hjemmeside, om de fraråder badning pga. urent badevand, siger Anders Myrhøj.

Forbered dig på sejlads i voldsomt vejr
Skybrud og torden kan også give pludselig og kraftig vind ude på vandet, og derfor opfordrer Søsportens Sikkerhedsråd til, at man tjekker vejrudsigten, før man tager ud – og er man allerede på vandet, skal man løbende følge vejrmeldingerne.

– På vandet kan vejret ændre sig på et splitsekund fra rolig til kraftig vind, når et voldsomt uvejr trækker ind over. Er uvejret på vej, så formindsk dine sejl med det samme og start evt. motoren, så du har mest mulig kontrol over båden, når den kraftige vind, som følger med et skybrud, rammer. Sejl så vidt muligt ud på dybt vand, så du minimerer risikoen for grundstødning, og tjek at alle ombordværende har sejlertøj og redningsvest på. Det kan være virkelig voldsomt, mens det står på, men som regel er det hurtigt overstået, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd i en presseudmelding, og fortsætter:

– Det er heldigvis relativt sjældent, at både bliver ramt af lynet, men det kan beskadige elkabler i masten og lanterner samt radioudstyret, hvilket er kritisk.


Fakta: Gode råd i tordenvejr

I Danmark dør i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.

  • Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
  • Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
  • Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
  • Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
  • Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.


Kilde: Respektforvand.dk

Fakta: Gode sejlråd i voldsomt vejr
Sejlads i hårdt vejr behøver ikke i sig selv at være farligt, men det kræver ekstra planlægning, ressourcer og udstyr.

  1. Bliv så vidt muligt i havn eller planlæg sejladsen omhyggeligt ud fra vejrmeldingerne, og vælg en sikker rute med mulighed for nødhavn.
  2. Overvej, om du har mandskab nok med tilstrækkelig erfaring i hårdtvejrs-sejlads og undgå at sejle alene.
  3. Tjek, at båden er helt i orden, fx om du har brændstof nok, samt at motor, sejl og rig er i orden.
  4. Hvis du sejler i sejlbåd, så reb sejlene, mens du er i havn. Vælg gerne en fok som forsejl, eller rul ind på dit rullesejl.
  5. Sørg for, at grej og udstyr er stuvet godt af vejen og fastgjort, så det ikke rasler rundt under sejladsen.
  6. Tjek din forbindelse til land – er VHF’en i orden og opladet? Lav gerne en radioprøve med din VHF, så du ved, at den virker.
  7. Hav også en vandtæt mobil, der er helt opladet, og anskaf gerne en mobiloplader, der kan tilsluttes til bådens strøm. Start gerne en Sejladsplan på din SejlSikkert Alarm app
  8. Træf aftaler med personer på land om meldinger på bestemte tidspunkter.
  9. Tjek dit personlige sikkerhedsudstyr. Tag godt sejlertøj og redningsvest på, og brug gerne livline, når du går på dækket. Tjek også, at badestigen er i orden, så du kan komme op på båden igen, hvis du falder i vandet.
  10. Sørg for at have varme drikke i termokander og smurte madpakker, som kan give energi til sejlads i friskt vejr.

Kilde Søsportens Sikkerhedsråd