Jubel i Sønderborg over forundersøgelse af AlsFyn-forbindelse

Nu kommer der en statslig forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Det ligger fast, efter at et bredt flertal i Folketinget har indgået en ny aftale om fremtidens infrastruktur i Danmark og heri afsat 20 mio. kr. forundersøgelsen.

– Jeg er meget glad for den infrastrukturaftale, den kan vi godt fejre. Med forundersøgelsen kommer vi et afgørende skridt videre mod en fast forbindelse mellem Fyn og Als, som vi har ønsket i mange år, siger borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg i en presseudmelding.

– Det er 10 partier i Folketinget, der står bag den ny infrastrukturaftale, så AlsFynBroen er nu uden for enhver tvivl et statsligt prioriteret projekt. Vi er ikke i mål, men vi er godt på vej, og vi vil fortsætte vores arbejde med at påvise værdien af en bro eller tunnel mellem Als og Fyn. Det er på baggrund af fakta, vi er lykkedes med at rykke ideen om en fast forbindelse fra ønsketænkning til reel forundersøgelse, og det er ad den vej, vi fortsætter, siger Erik Lauritzen.

Der er i arbejdet med at dokumentere behovet for en fast AlsFyn-forbindelse udarbejdet 13 analyser og rapporter om bl.a. samfundsøkonomi, anlægsvurderinger, effekt for erhvervsliv og trafikafvikling og muligheden for en cykelbro.

Han understreger samtidig, at prioriteringen af forundersøgelsen ikke er det eneste, man på vegne af syddansk infrastruktur kan glæde sig over:

–  Der skal også ses på en opgradering af Rute 43 mellem Fåborg og Odense, og der er endelig – langt om længe – taget hånd om det åbenlyse behov for et dobbelt jernbanespor mellem Tinglev og Padborg. Det er virkelig glædeligt, siger Erik Lauritzen og tilføjer, at det her er et stort ønske, fremsat af UdviklingsRåd Sønderjylland, der er imødekommet.

Ønsket om at få mulighed for at udvide Sønderborg Lufthavn er derimod ikke prioriteret i den nye infrastrukturaftale:

– Men det betyder ikke, at vi opgiver arbejdet med at gøre opmærksom på behovet for en udvidelse. Der kommer nye infrastrukturaftaler i fremtiden. Processen med AlsFynBroen viser, at vi kan nå langt med samarbejde, fakta og veldokumenteret analysearbejde, så det vil vi fortsætte med i forhold til lufthavnen, siger Erik Lauritzen.