HK Sydjylland: – Er kunstig intelligens din bedste ven på jobbet eller Big Brother?

HK Sydjyllands formandskab, skriver:

En stille revolution af vores arbejdsliv er i gang. Vi kalder den kunstig intelligens eller AI, og om du har bemærket det eller ej, er den også krøbet ind på dig.

Som de fleste andre revolutioner bringer den både godt og dårligt med sig.

Det gode er for eksempel, at AI kan klare mange af de kedelige rutineopgaver for dig og understøtte din faglighed med statistik og analyser.

I Sønderborg Kommune arbejder man f.eks. på en løsning, hvor AI klarer op mod halvdelen af det manuelle arbejde, der ligger i at anonymisere aktindsigter. Det vil betyde en årlig gevinst på 4-5 millioner uden, at kvaliteten i arbejdet svækkes.

Den slags AI-understøttelse gør ikke mennesker overflødige, men den kræver, at vi lærer at forstå, bruge og programmere vores nye digitale assistenter, og deri ligger der ofte et behov for efteruddannelse. Som fagforening har vi altid opfordret vores medlemmer til løbende at videreuddanne sig, så vi ser positivt på muligheden for at udvikle nye digitale kompetencer.

Så langt, så godt. Men AI kan også komme til at indvirke negativt på dit arbejdsliv i en grad, hvor vi som fagforening må sige klart fra.

Her tænker vi i særlig grad på AI-overvågning, hvor en kunstig intelligens registrerer og analyserer alt, du gør gennem din arbejdsdag.

Pludselig kan din arbejdsgiver følge med i, hvor tit du går på toilettet eller ser en kattevideo på nettet. Er du f.eks. medarbejder på et lager, kan AI give din arbejdsgiver besked om i hvilket tempo, du sætter varer op, og om der er udsving i din indsats. AI kan sågar bearbejde og analysere al den data, der ligger på dig, så din arbejdsgiver fx kan få nys om, hvorvidt du er i økonomiske problemer, er på udkig efter nyt job eller prøver at blive gravid.

Den form for datadrevet ledelse er helt uacceptabel og vil føre til et utrygt og presset arbejdsmiljø.

Som lokal fagforening ser vi det som én af vores allervigtigste opgaver at støtte både vores medlemmer og deres arbejdspladser i at få implementeret AI på en god og etisk forsvarlig måde.

Lad os sørge for, at AI-revolutionen ender som en gevinst for lønmodtagerne og ikke som en uønsket Big Brother, der invaderer dit personlige rum.

Kilde: HK Sydjylland