HK Handel: Hvor er dokumentationen for effekten af mundbind?

Vi mangler dokumentation for, at det forhindrer smitte med covid-19 at lade landets butiksansatte arbejde iført mundbind, lyder det fra HK Handel.
Regeringen har i dag besluttet, at ansatte og kunder i landets butikker fra den 29. oktober 2020 skal være iført mundbind, mens de befinder sig i butikkerne, for at forhindre covid-19 i at sprede sig. Men HK Handels formand Per Tønnesen savner solid dokumentation for, at tiltaget vil få betydning for smitteudviklingen. – Situationen er alt for alvorlig til symbolske tiltag. Derfor er vi nødt til at vide, at mundbind rent faktisk er med til at stoppe smittespredningen, når nu vi kræver, at tusindvis af butiksansatte bærer mundbind under en op til ti timer lang arbejdsdag. Uden evidens bag så indgribende et tiltag risikerer vi at skade den samlede sag, mener Per Tønnesen. Han forventer, at indførelsen af mundbind i butikkerne vil få flere til at handle i netbutikker. Og da de langt fra alle vil være danske, risikerer statskassen at gå glip af store momsindtægter, hvilket samfundet bestemt ikke har brug for nu. Dette understøtter behovet for at holde fokus på effekten af mundbind i forhold til covid-19, understreger formanden for HK Handel.

Fremlæg undersøgelsen

Han undrer sig over, at den store danske undersøgelse af effekten af mundbind i forhold til spredningen af coronavirus ikke er blevet offentliggjort forud for indførslen af mundbind i landets butikker. – Hvis der er dokumentation for, at mundbind virker, så fremlæg den dog. Så kan vi diskutere på et oplyst grundlag. Hvis dokumentationen er på plads, bakker vi naturligvis helhjertet op om tiltaget med mundbind i detailhandlen under forudsætning af, at de ansatte får flere pauser, siger Per Tønnesen. Han understreger, at de butiksansatte trods den manglende dokumentation skal følge regeringens nye retningslinjer. Og han betegner det samtidig som ”helt afgørende”, at arbejdsgiverne inddrager de butiksansatte og de lokale arbejdsmiljørepræsentanter i tilrettelæggelsen af arbejdet under de nye forhold.

Ansatte skal ikke agere mundbind-politi

Samtidig skal arbejdsgiverne være med til at sikre, at de ansatte får flere pauser end i dag, så de ansatte får mulighed for at trække vejret frit under en lang arbejdsdag. Hver anden time bør medarbejderne have mulighed for at holde 10-15 minutters pause uden mundbind, foreslår Per Tønnesen. Han understreger samtidig, at de enkelte butikker sammen med medarbejderne eller arbejdsmiljørepræsentanterne bør fastlægge retningslinjer for, hvordan butikken håndterer kunder, der nægter at bære mundbind. – De ansatte i butikkerne skal ikke agere politibetjente. Det er vigtigt, at de ikke risikerer at komme ud i hårde konfrontationer og ubehagelige situationer med kunder på grund af de nye retningslinjer, og det skal arbejdsgiverne sikre. Blandt andet gennem tydelig skiltning og vejledning, understreger Per Tønnesen.

Be the first to comment on "HK Handel: Hvor er dokumentationen for effekten af mundbind?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*