HADERSLEV: Åbningsarrangement med foredrag om fiskegærdet fra Slivsø og fiskeri i stenalderen

Et velbevaret 53 m langt fiskegærde fra stenalderne blev fundet ved Slivsø syd for Haderslev i 2004. Fiskegærdet har været i brug gennem 200 år i den sene del af bondestenalderen for 5.000 år siden og giver et sjældent indblik i, hvordan fiskeri foregik i stenalderen. Et mindre udsnit af fiskegærdet er blevet konserveret, og kan fra den 9. oktober opleves hos Museum Sønderjylland – Arkæologi i Haderslev.

På åbningsaftenen den 8. oktober kan publikum se den arkæologiske præsentation af fiskegærdet og fiskeri i stenalderen og samtidig høre to interessante foredrag. Museum Sønderjylland er vært med en lille forfriskning. Pga. corona-restriktionerne er der begrænset plads, og aftenens to foredrag holdes ad to omgange – den første omgang begynder kl. 18.30 og den anden kl. 20.00. Gæster bedes melde

sig til dét af de to åbningsarrangementer, de ønsker at deltage i, på mail: haderslev@msj.dk. Der er plads til 30 personer pr gang, og det er ”først-til-mølle”-princippet, der gælder.

Arkæolog Kirsten Prangsgaard stod som udgravningsleder for udgravningen af fiskegærdet i 2003/2004. Hun fortæller om selve udgravningen og om fiskeri ved Slivsø i stenalderen. Arkæolog Bjørnar Måge tager publikum med til udgravningerne på Lolland, hvor han som projektleder på Femernprojektet har været med til at udgrave nogle af de spændende fiskegærder, der er fundet i forbindelse med de mange arkæologiske undersøgelser på den sydligste spids af Lolland. Bjørnar Måge fortæller også om fundet af en beg-klump med spytrester fra en stenalderpige, som har givet forskerne helt præcis viden om pigen, der tyggede på klumpen for 5.700 år siden.

Fiskegærdet kom for dagens lys i forbindelse med den omstridte genskabelse af Slivsø i 2003-2004 og er det første fiskegærde fra forhistorisk tid, som er fundet i Sønderjylland. Søen blev tørlagt 1954 og anvendt som landbrugsområde, indtil det ved årtusindskiftet blev endeligt opgivet at forsætte dræningen.

Be the first to comment on "HADERSLEV: Åbningsarrangement med foredrag om fiskegærdet fra Slivsø og fiskeri i stenalderen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*