Guldopkøbere giver for lidt for guldet: Bent fra Aabenraa ønskede en fair pris

Guldpriserne stryger i vejret, og det får mange til at opsøge den lokale guldsmed. Hvad mange ikke ved er, at de potentielt snyder sig selv for op til 20 procent af markedsprisen, alt efter hvem de sælger det ædle metal til. PressefotoGuldpriserne stryger i vejret, og det får mange til at opsøge den lokale guldsmed. Hvad mange ikke ved er, at de potentielt snyder sig selv for op til 20 procent af markedsprisen, alt efter hvem de sælger det ædle metal til. Pressefoto

Når guldsmede og -handlere køber guld fra private, er der stor forskel på prisen. Det er mange dog ikke bevidste om, og derfor sælger de ofte arveguldet for langt mindre, end det er værd.

Guldpriserne stryger i vejret, og det får mange til at opsøge den lokale guldsmed. Hvad mange ikke ved er, at de potentielt snyder sig selv for op til 20 procent af markedsprisen, alt efter hvem de sælger det ædle metal til. For 73-årige Bent Wolff fra Aabenraa havde det betydning at undersøge markedet på forhånd, da han solgte arvesmykker til guldhandleren NordiskGuld i København.

– Jeg mistede en nær slægtning i en dramatisk ulykke og solgte blandt andet hans ring, som jeg arvede. Fordi det var smykker med affektionsværdi, betød det meget at undersøge markedet på forhånd, så jeg kunne få en fair pris, fortæller han.

Hos NordiskGuld, en af landets største guldhandlere, beretter kunderne ofte om prisforskelle danske guldopkøbere imellem.

Rigtig mange af vores kunder er overrasket over, hvor forskellige priser de bliver tilbudt for deres guld. Nogle er blevet budt en pris helt ned til 20 procent under markedsprisen. Guldsmede har høj troværdighed, og kunderne forventer, de bliver tilbudt den rigtige pris, men man skal virkelig være på vagt og undersøge markedet godt, inden man sælger til en potentiel spotpris, siger Sander Lerche Rasmussen, der er direktør hos NordiskGuld.

Bevågenhed betaler sig

Ifølge Carsten Tanggaard, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, kan prisforskellene ved guldopkøb fra private være betydelige.

– Priserne vil uundgåeligt variere betydeligt, da det er et marked, hvor gennemsigtigheden er lav, og kunderne uprofessionelle. Derfor skal kunder se sig godt for og tjekke guldpriserne online. Forvent ikke at få råmetal-prisen, men accepter heller ikke et afslag på en fjerdedel af prisen, siger Carsten Tangaard.

Trine Thorning, direktør for Guldsmedebranchen i Danmark, opfordrer til at holde øje med pris såvel som rådgivning:

Som regel går man til den nærmeste guldsmed, og vi anbefaler at tjekke prisen hos flere forhandlere. Prisen er vigtig for enhver, men for nogle vejer det tungere med en kvalificeret rådgivning, der for eksempel også tager højde for historiefortællingen i et arvestykke, siger Trine Thorning.

Under sorg kan man glemme at se sig for

Ofte opsøger man en guldhandler eller guldsmed efter et dødsfald i familien. Det kan ifølge Sander Lerche Rasmussen fra NordiskGuld spille ind på deres overskud til at undersøge markedet.

– For mange er det første gang, de sælger smykker til en guldopkøber efter for eksempel at have mistet en forælder. Og fordi de er i sorg, har de paraderne nede og risikerer at blive snydt, når de sælger af arvestykkerne, siger han.

Det kan Bent Wolff fra Aabenraa nikke genkendende til.

– Selvom jeg var i sorg efter tabet af en nær slægtning, måtte jeg efter en tid have arvesmykkerne solgt. Derfor var det i situationen vigtigt at have tillid til, at guldopkøberen ville give den rigtige pris, fortæller han.

NordiskGuld tilbyder at købe smykker, guld og sølv. Ud over online handel har virksomheden fysiske butikker i Aarhus og København.

Kilde: NordiskGuld ejes og drives af Nofipa AS. Læs mere på www.nordiskguld.dk