Brænde – det skal da kløves…

Når man kløver sit brænde har det flere fordele. Een af dem er, at det tørrer hurtigere. Fotos: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Brænde er typisk arbejde i den kolde tid.

Bladene er drysset af træerne.

Det gør det nemmere at kigge træerne “ud”.

Og der skal som regel altid tyndes ud i læhegn og beplantninger, og så ryger der også ældre træer, der har stormskader eller en del tørre grene med.

Når de så er fældet, så skæres stammerne og grenene som hovedregel op i meterlange stykker.

Og bagefter skæres disse igen op i eks. 30 cm stykker.

Igen er kort brænde altid en fordel.

Kløvet brænde er så absolut det bedste

Nu kommer man ikke helt nemt om ved opgaven med at lave brænde.

Regner man timelønnen ud sammen med udgifter til kædesav, økser og tilbehør, så burde man egentlig løbe skrigende væk og bare leje en flismaskine.

For mange er det dog en slags hobby.

Også her.

Undertegnede starter i 1989 med en bøjlesav, der høstede naboernes helt store smil.

Der blev hurtigt købt en kædesav.

Og efter mange år og lige så mange forskellige modeller, blev der skiftet til en el-kædesav.

Og ja, man kan også få dem med batterier i dag.

Husk kun at købe et batteri – så er der pause når det skal lades op.

Pausen bruger man så til at kløve brændet.

Hvad ellers?

Når det først er kløvet, så kan man enten stable det pænt, eller bare smide det op i en tilfældig stak. Det vigtigste er, at det er beskyttet mod regn og at hele stakken får masser af luft og helst også lidt sol for at blive varmet op – så fordamper vandet hurtigere.

Vandprocenten skal ned under 20% for at træet kan anvendes til brænde i en svanemærket brændeovn.

Er der mere fugt end 20% i brændet, så ødelægger man skorstenen, og ind i mellem det gode naboskab pga. røgen.

Afhængig af træsorten skal brændet ligge og tørre i 10-12 måneder – nogle gange kortere tid og andre gange længere tid.

Stik en fugtmåler ind i brændestykkerne og tjek efter.

Med lidt rutine, et par gode arbejdshandsker, støvler og en god flækøkse tog det her en god halv times tid. Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk