Børneulykkesfondens gode råd sikrer, at julen forbliver cool

Julen er hjerternes tid, og den medfører et hav af hyggelige juletraditioner for hele familien. Desværre kan den gode stemning blive sat på pause, hvis julehyggen overskygger sikkerheden. Børneulykkesfonden har derfor samlet en række gode råd til, hvordan familien på forhånd kan sikre sig, at julen forbliver cool.

Kanelduftende julekager, krymmel i lange baner og julemusik, der spiller i baggrunden. Den hyggelige, og til tider travle, juletid kan betyde, at flere familier glemmer at tage højde for sikkerheden. Børneulykkesfonden har derfor samlet en række gode råd til, hvordan familien sikrer sig en god og ulykkesfri højtid.

Klippe og klistre

Der bliver klippet og klistret på højtryk, når kalenderen viser december måned. Hjemmelavede julehjerter bliver tryllet frem af rødt karton, men det er vigtigt at have udstyret i orden for at undgå ulykker. For de små i familien kan det nemlig være en udfordring at styre de kreative redskaber, når julehjerterne skal tage form. Ved at anskaffe en børnesaks sikrer familien, at den skarpe genstand ikke kommer på afveje og ved et uheld klipper i fingre, hårtotter eller tøj.

Det samme gælder, når hjerterne senere hen pyntes, og limpistolen derfor skal i brug. Her kan det undgås, at børnene brænder sig på den varme masse, hvis familien anskaffer sig børnevenlige limpistoler. De er lavet således, at limen i stedet har fået en lavere og mere børnevenlig temperatur.

Når julepynten efterfølgende skal gøre sin debut og pynte på nåletræet, er det en god ide at placere det højt på træets top:

”Det er vigtigt, at man som forælder har for øje at hænge både lys og pynt et sted, hvor børnene ikke kan få fat i det. På den måde så undgår man, at de meget flotte og farverige perler fra pynten ryger i næsen, at glaskuglerne smadres, og at flammerne fra lysene får fat i grenene”, fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Julebag i børnehøjde

Det kan også være en god ide at tage ”sikkerhedsbrillerne” på, når turen går til køkkenet. De mange skuffer og skabe er nemlig slaraffenland for pilfingre. Et råd vil derfor være at gemme knivene væk, stille de gyldne, krydderiduftende brunkager et højt sted, hvor børnene ikke kan brænde sig på dem samt anskaffe sig et beskyttelsesgitter til ovnen, hvis den er placeret i børnehøjde.

”Det er så hyggeligt, når børnene hjælper til med madlavningen. Desværre lurer der mange farer i køkkenet i form af skarpe knive, elektriske apparater, varme ting osv. Det kan derfor være en god ide, at man som forælder inddrager børnene tidligt i processen og ved at være et godt forbillede, lærer dem, hvordan man begår sig sikkert i et køkken,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

En brandsikker jul

Julehygge betyder også for nogle kalenderlys omringet af mos og kogler og levende knitrende flammer på juletræet. De mange dekorative lys kan desværre øge risikoen for brand. En god huskeregel kan derfor være, at der skal være vand indenfor nærmeste rækkevidde i form af vaser eller vandflasker. Når først lysene er tændt, kan der let herske tvivl om, hvem der har tjansen som lyseslukker. Tvivlen kan heldigvis imødekommes ved at tage en snak i familien om brugen af ild og eksempelvis aftale, at den der har tændt stearinlysene, også står for at puste dem ud igen.

”Børn er herlige og nysgerrige af natur. De blafrende flammer kan derfor virke enormt fristende at lege med, men når det kommer til ild og brandsikkerhed, er det en god ide at tage en snak med børnene om, hvorfor ild er farligt. Samtidig er det også vigtigt at fortælle dem, at det er helt normalt og acceptabelt at være fascineret af ild, men at den altså skal behandles med respekt og kun sammen med voksne”, fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.