Turistattraktioner i Danmark: Legoland er ikke mere på Top 10-listen

Legoland er ikke længere på Top 10-listen - Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Top 10 2022 ser således stort set ud som Top 10 gjorde i 2019 – før corona, med kun to undtagelser: LEGOLAND og Tivoli Friheden er ikke længere på listen. (Til gengæld er Fårup Sommerland og Experimentarium kommet til.) 2022 Top 10 listen ser således ud:

•    Tivoli troner fortsat urørlig på 1. pladsen med en stigning på 60,7 pct. og 3.845.000 besøgende sammenlignet med 2021. Tivoli er dog fortsat 16 pct. under 2019-niveauet. 

•    På linje med LEGOLAND meldte Dyrehavsbakken ikke antal besøgende ind i 2021 og gled derfor helt ud af listen. Men nu er Dyrehavsbakken tilbage på 2. pladsen, hvor den også var at finde i 2019.

•    Med Dyrehavsbakken retur på listen har Zoologisk Have i København måttet rykke til 3. pladsen efter to år på 2. pladsen. 

•    Herefter følger Djurs Sommerland, Faarup Sommerland, Aquadome – Lalandia Billund på 4-6 pladsen, og med forbehold for Dyrehavsbakkens generobring af anden pladsen er placeringerne 1- 6 således som i 2021.

•    Botanisk Have i København er rykket op til 7. pladsen, men Top 10 ligner ellers stort set sig selv som den har set ud i mange år, dog uden LEGOLAND, der heller ikke har meldt antallet af besøgende ind i 2022. 

•    Nye på Top 10 i 2022 er Louisiana, Rundetårn og Experimentarium. Experimentarium har debut på Top 10, men både Rundetårn og Louisiana er gamle kendinge, der imidlertid røg ud af listen i coronaårene 2020 og 2021. At de nu igen er på Top 10 bidrager yderligere til, at ikke kun de samlede besøgstal, men også attraktionernes placering på top 10 listen nu kan genkendes fra før pandemien.

•    Fire attraktioner (Tivoli Friheden, Odense Zoo, Aalborg Zoo, Givskud Zoo) har forladt Top 10 sammenlignet med 2021. Det er alle udendørsattraktioner, der havde færre restriktioner at skulle håndtere under corona end de indendørs, og som dermed fik mulighed for at rykke op i Top 10.

Stigende interesse for kultur hos udenlandske turister

At attraktionerne nu igen har gang i billetsalget glæder direktør Flemming Bruhn fra VisitDenmark. For attraktionerne er en væsentlig del af dansk turisme, både i byerne og i resten af Danmark.

”De danske attraktioner er kolossalt vigtige for dansk turisme. Således viser vores seneste analyser, at besøg på museer, udstillinger, historiske attraktioner og seværdigheder ligger på de udenlandske storbyturisters Top 5 over, hvad de foretager sig på ferien i Danmark,” siger direktør Flemming Bruhn fra VisitDenmark. 

I VisitDenmarks nye Turistundersøgelse er 2.032 udenlandske storbyturister således blevet spurgt om, hvad de har foretaget sig på ferien. Her svarer 7 ud af 10, at de har besøgt museer, udstillinger, historiske attraktioner og seværdigheder. 4 ud af 10 har været i en forlystelsespark. 

Men også de udenlandske kyst- og naturturister, som har afslapning, strand og natur som de klassiske, væsentligste grunde til at vælge Danmark, har et godt øje til de danske attraktioner. I Turistundersøgelsen er 3.740 udenlandske kyst- og natur turister blevet spurgt om grunde til at vælge Danmark.

”Blandt kyst- og naturturisterne er der en klart stigende interesse for kultur, kunst og historie. I 2017 hvor vi gennemførte vores sidste store Turistundersøgelse var det kun hver fjerde udenlandske turist, der havde kultur, kunst og historie som en grund til at vælge Danmark. I 2022 var det tæt på hver anden”, siger Flemming Bruhn.

Kilde: VisitDenmark