Der er allerede mange steder i naturen i Sønderborg Kommune, som handicappede kan benytte på lige fod med alle andre, og hvor mennesker kan finde ro og hente energi, når de har behov for det. Og flere er på vej på Kær Vestermark. Derfor skruer kommunen nu op for opmærksomheden på de oplevelsesmuligheder, som er lige så tilgængelige for handicappede som for alle andre.
Med over 250 km kystlinje, dejlige strande, skove, bakker og marker er Sønderborg Kommune fra naturens hånd velsignet med utallige muligheder for oplevelser og gode øjeblikke i naturen. Naturen er en af kommunens største attraktioner, når man spørger turisterne. Men flere skal vide, at naturen i Sønderborg Kommune også er tilgængelig og kan nydes og bruges, når man har funktionsnedsættelse som fx gangbesvær eller er afhængig af en kørestol. Det gælder både kommunens egne borgere og turister.
– Vi vil styrke fortællingen om, at man sagtens kan tage ud og nyde naturen i kommunen, selv om man fx har problemer med at gå. Alle har ret til oplevelser i naturen, og den målsætning har vi ekstra fokus på, mens vi udvikler Kær Vestermark. Vi har i Sønderborg Byråd besluttet, at Kær Vestermark skal være ”Center for Verdensmål” – et sted, hvor FN’s 17 verdensmål, relevante delmål og lokale mål formidles i øjenhøjde. Verdensmålenes overskrift er ”leave no one behind” – altså: efterlad igen / få alle med. Det er en inkluderende tankegang, som bl.a. skal vise vejen for at skabe adgang for alle, også i naturen. Derfor nedsætter vi en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Handicaprådet, Naturvejlederne Sønderborg og Center for Verdensmål. Gruppen skal udarbejde informationsmateriale, der både fysisk og virtuelt fortæller om mulighederne og viser vej til dem, siger formand for Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune, Preben Storm.
– Der åbner sig hele tiden nye muligheder for, hvad Kær Vestermark kan bruges til. Det er helt fantastisk, og jo flere, der kan have glæde af mulighederne, jo bedre. Det er også en vigtig side af udviklingen af Kær Vestermark, at der er en høj grad af borgerinvolvering, så jeg glæder mig meget til at se, hvad denne arbejdsgruppe kommer frem med, siger formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Riis Engelbrecht.
Handicaprådet hilser det nye tiltag velkommen. Rådets formand, Bente Rey, siger:
– I den nye socialpolitik, som netop nu er på vej til godkendelse, tales der meget om et liv med muligheder og et aktivt, selvstændigt og meningsfyldt liv. Det er gode visioner, og det er gode skridt på vejen, at kommunen prioriterer handicapvenlig adgang på stier, til broer, toiletter osv. Det er vi rigtig glade for, og nu følger vi så op ved at gøre en ekstra indsats for at informere mennesker med handicap om aktivitetsmulighederne. Vi er glade for at være med i arbejdsgruppen og ser frem til det guideværktøj, der skal komme ud af arbejdet.