Tønder Kommune skal hjælpe med COVID-19 smitteopsporing

Både Sundhedsudvalget og Socialudvalget var i deres møder, hhv. mandag og tirsdag, indstillet på, at Tønder Kommune skulle indgå en samarbejdsaftale med Styrelsen for Patientsikkerhed. Det overordnede mål med aftalen er, at få endnu hurtigere kontakt med COVID-19-smittede borgere og dermed få brudt smittekæderne.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der tager sig af kontakten til borgere, der er smittede med COVID-19. Men en aftale indgået mellem regeringen og KL betyder, at kommunerne fremover får mulighed for at bidrage til smitteopsporingen – og dermed være med til at bryde endnu flere smittekæder.

At bryde smittekæder er en central del af sundhedsmyndighedernes COVID-19 strategi, og har særligt fokus på sikker isolation af smittede, opsporing af nære kontakter samt at sikre isolation og korrekt test af de nære kontakter.

“Samarbejdet med Styrelsen for Patientsikkerhed betyder, at der nu bliver endnu bedre mulighed for hurtigt at få kontakt med de borgere, der er smittet med COVID-19, og at vi dermed kan få brudt smittekæderne endnu mere effektivt”, fortæller formanden for Sundhedsudvalget, Irene Holk Lund i en pressemeddelelse.

Som det er i dag er det op til 10 % af de smittede, som det ikke lykkedes Styrelsen for Patientsikkerhed, at komme i kontakt med, og op til 30 % af de smittede i den efterfølgende opfølgning under isolationsperioden.

“Vi ved, at en del af de borgere, som Styrelsen for Patientsikkerhed har svært ved at komme i kontakt med er sårbare og udsatte borgere. Men det er samtidig borgere, som vi ofte har kendskab til i kommunerne på blandt andet social- og sundhedsområdet. Derfor tror jeg også, vi kan gå ind og aktivt bidrage til det arbejde som Styrelsen for Patientsikkerhed udfører”, fortæller Peter Christensen, formand for Socialudvalget.

Helt konkret skal Tønder Kommune bidrage til at yde opsøgende rådgivning og vejledning til smittede borgere, hvis det ikke har været muligt for Styrelsen at komme i kontakt med den smittede inden for 24 timer.

Der vil være tale om to typer samtaler med den smittede, hvor det kan være relevant med bistand:

•    Den første samtale med den smittede med vejledning om isolation og identifikation af nære                  kontakter

•    Opfølgende isolationsopkald.

Tønder Kommune er med aftalen forpligtet til på daglig basis at rapportere resultatet af bistanden tilbage til Styrelsen for Patientsikkerhed.