Sønderjyske Lindab: Over 20 % af medarbejderne er over 60 år. – Det er en styrke for driften

På billedet: Ann-Dorthe (65), HR koordinator - på en seniorordning - 30 timer pr. uge ved Lindab og Mark Bailey (48), HR chef ved Lindab. Pressefoto

I en tid, hvor mange virksomheder kæmper med at finde kvalificeret arbejdskraft, har Lindab skabt en kultur, hvor seniorer er velkomne, hvor de trives og hvor de bliver længere i jobbet. Erfaringen viser, at det gavner den daglige drift og konkurrenceevnen.

Erfaring rimer på konkurrenceevne
Hos Lindab er fastholdelse af ældre medarbejdere ikke en strategisk beslutning – det er en naturlig konsekvens af virksomhedens kultur, der bygger på stærke værdier om respekt og ordentlighed. Med en markant andel af medarbejdere over 60 år har virksomheden opbygget en stærk og stabil base af erfaring.

Fordelene er til at få øje på. En erfaren arbejdsstyrke betyder færre fejl, højere kvalitet og hurtigere levering. “Når vi har travlt, kan vi stole på, at vores medarbejdere kender processerne og leverer,” siger Mark Bailey, HR chef hos Lindab, og uddyber:  Vores senior medarbejdere er meget loyale og stabile medarbejdere. Det giver kontinuitet, høj kvalitet, færre fejl og hurtigere levering, hvilket i sidste ende styrker vores virksomheds konkurrenceevne.”

Mark  understreger dog også, at selvom det er vigtigt at tage hånd om medarbejderne, skal en virksomhed først og fremmest være en sund forretning. “Vi skal drive en virksomhed og sikre, at vi når vores mål. Det her handler ikke om velgørenhed – det er sund fornuft. Når vi behandler vores medarbejdere ordentligt og skaber et godt arbejdsmiljø, så får vi også noget igen i form af stabilitet, effektivitet og kvalitet i vores leverancer,” forklarer han.

Culture eats strategy for breakfast!
At Lindab i dag skulle stå med en medarbejdersammensætning, hvor over hver femte medarbejder har fejret 60 års fødselsdag, har ikke været et mål i sig selv for Lindab. “Det er ikke noget, vi har sat os ned og besluttet, at det skulle være en målsætning – det er et resultat af vores kultur,” forklarer Mark . “Vi har nogle stærke kerneværdier om ordentlighed og respekt for vores medarbejdere, og det har gjort, at vores medarbejdere bliver hos os.”

Mark mener, at en virksomheds kerneværdier bør være så dybt integrerede, at de naturligt styrer den måde, problemer og udfordringer løses på. “Hos Lindab har vi en kultur, hvor det er trygt at snakke om private udfordringer, og hvor der er en tillid til, at man bliver behandlet med ordentlighed og respekt. Det gælder uanset om du er i en skilsmisse, har en alvorlig sygdom eller noget helt tredje, der påvirker dig. Vores medarbejdere ved, at de kan sige det højt uden frygt for at blive set skævt til. Det er en del af den måde, vi driver forretning på,” understreger han.

”Uanset hvor god en strategi er, vil den mislykkes uden en virksomhedskultur, der motiverer medarbejderne til at gennemføre den, og jeg håber virkelig ikke, at vi kommer dertil, hvor vi har en manual for, hvordan vi skal være ordentlige over for vores medarbejdere. Det skal ligge i vores kultur og kerneværdier,” siger han.

Små tiltag med stor effekt
For at skabe et attraktivt arbejdsmiljø, også for seniorer, har Lindab implementeret flere tiltag. Blandt andet tilbydes medarbejdere to ekstra seniordage årligt fra de fylder 62 år. “Det er et ganske lille bidrag, men det er en anerkendelse af den indsats, de har ydet gennem årene,” siger Mark .

Derudover arrangerer virksomheden pensionistarrangementer, hvor tidligere medarbejdere fortsat inviteres til sociale begivenheder, og Lindab har også afholdt en senior-dag, hvor erfarne medarbejdere kunne deltage i faglige oplæg og sociale aktiviteter. “Det var en dag med gode samtaler, hvor seniorerne kunne mødes og dele erfaringer. Motivationen for at lave arrangementerne udspringer af vores kerneværdier om respekt og ordentlighed overfor dem, der har bidraget meget,” forklarer Mark .

Endvidere arbejder Lindab med en livsfasepolitik, der tager hensyn til medarbejdernes individuelle livssituationer. “Vores livsfasepolitik bygger på vores kerneværdier, og vi tager udgangspunkt i den enkeltes situation. Uanset om man er ny lærling eller en medarbejder med mange års erfaring, skal man føle sig værdsat,” siger Mark , og uddyber: ”Det er små ting, men de gør en forskel. Når medarbejderne oplever, at vi værdsætter dem, så bliver de hos os – og det skaber stabilitet.”

Balance mellem erfaring og fornyelse
Lindab nyder godt af en arbejdsstyrke med stor erfaring, men ledelsen er også bevidst om, at lang anciennitet kan føre til vanetænkning. ” Vi er opmærksomme på, at lang anciennitet kan føre til en ”plejer” tankegang. Derfor arbejder vi med god ledelse for at sikre, at nye medarbejdere får lov til at bringe nye idéer på bordet. Vi vil ikke have en kultur, hvor man som ny bliver mødt med ‘sådan har vi altid gjort det’. Derfor har vi et stort fokus på at give plads til fornyelse og udvikling,” forklarer Mark .

Samtidig oplever seniorerne generelt, at deres erfaring bliver værdsat, og Lindab ser stor værdi i en arbejdsstyrke, hvor erfarne medarbejdere og nye kræfter supplerer hinanden. “Vores ledere har en vigtig opgave i at sikre, at nye medarbejdere får plads til at bidrage og udfordre eksisterende praksis, samtidig med at vi fastholder den stabilitet og driftssikkerhed, som vores erfarne medarbejdere giver os. Det er balancen mellem de to, der skaber en stærk virksomhed,” forklarer Mark

Gammel viden på nye flasker
For at sikre en bæredygtig udvikling har Lindab løbende ansat yngre medarbejdere, hvilket har skabt en ny dynamik og udfordret eksisterende arbejdsgange. Virksomheden ser en stor værdi i en blanding af unge og ældre medarbejdere, da det både styrker innovationen og sikrer en stabil vidensoverførsel.

“Vi har medarbejdere med mange års erfaring, som har opbygget en enorm viden. Hvis de alle forsvinder på én gang, står vi med et stort videnshul,” forklarer Mark. Derfor arbejder Lindab aktivt med at sikre en sund generationsudskiftning, hvor nyansatte får mulighed for at lære af de erfarne medarbejdere, samtidig med at de bringer friske perspektiver til organisationen.

“Vi har ikke et mål om at fastholde vores medarbejdere så længe som muligt, men vi har et mål om at sikre, at vi tager vare på dem, der er her,” siger Mark. “Vi skal finde den rette balance, hvor vi både tiltrækker nye talenter og sikrer, at den viden, vi har opbygget gennem mange år, ikke går tabt. Det kræver en bevidst indsats, hvor vi skaber rum for både læring og udvikling på tværs af generationer.”

Lindabs erfaring viser, at en god balance mellem erfarne og nye medarbejdere skaber en stærk, konkurrencedygtig virksomhed. “Vi har ikke gjort noget ekstraordinært – vi har bare behandlet vores medarbejdere ordentligt. Og det har betalt sig,” afslutter Mark.

5 gode råd

HR-chef Mark  har følgende anbefalinger til virksomheder, der ønsker at skabe et attraktivt arbejdsmiljø for seniorer:

  1. Ordentlighed betaler sig – Når medarbejderne behandles med respekt og værdsættes for deres erfaring, bliver de længere i virksomheden. Dette skaber både økonomisk værdi og en stærk virksomhedskultur.
  2. Ledelsen sætter tonen – Det er ledernes ansvar at sikre, at seniorerne føler sig værdsatte, samtidig med at nye medarbejdere får plads til at bringe friske idéer i spil.
  3. Erfaring må ikke stå i vejen for udvikling – En erfaren arbejdsstyrke er en styrke, men det er vigtigt at sikre, at lang anciennitet ikke fører til vanetænkning. God ledelse handler om at skabe balance mellem tradition og innovation.
  4. Succes kan måles – Se på medarbejdertilfredshed, lav personaleomsætning, stabil drift og kvalitet i leverancer. Disse indikatorer kan give et klart billede af, om medarbejderne trives.
  5. Fleksibilitet skaber trivsel – Tilpas vilkårene efter medarbejdernes behov. Tilbud om seniordage og en livsfaseorienteret tilgang kan gøre en stor forskel for at fastholde medarbejdere længere.