Kleinschmidt melder sig som kandidat til formandsposten for det tyske mindretal – Bund Deutscher Nordschleswiger

Stephan Kleinschmidt er kandidat til posten som formand for det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, når Hinrich Jürgensen træder tilbage efter knap 20 år på posten. Privat foto

Først i maj 2026 skal det tyske mindretal vælge en ny formand, men allerede mere end et år i forvejen meddeler Stephan Kleinschmidt, at han kandiderer til posten. Han ønsker at blive valgt som formand for det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, når Hinrich Jürgensen træder tilbage efter knap 20 år på posten.

Med sit kandidatur bekræfter Stephan Kleinschmidt sit engagement i mindretalspolitikken. Han ønsker at forblive aktiv i og for det tyske mindretal – men også for Sønderjylland og den Dansk-Tyske Region – efter afslutningen af sin byrådsperiode i Sønderborg Kommune. Han genopstiller ikke ved det kommende kommunalvalg. Siden kommunalvalget i 2006 har han været spidskandidat og gruppeformand for Slesvigsk Parti. Nu har han givet stafetten videre, og efter 16 år som udvalgsformand og snart 8 år som første viceborgmester er han klar til at tage det næste skridt. Han tilbyder sin erfaring, sit stærke netværk og sin evne til at samle folk på tværs af politiske skel for at lede mindretallet fremad.

Som barn i 80’erne og ung i 90’erne har jeg fulgt mindretallets udvikling på nærmeste hold. Jeg har oplevet, hvordan forholdet mellem mindretal og flertal har udviklet sig fra et ‘mod hinanden’ til et ‘med hinanden’ og i dag et ‘for hinanden’. Jeg er taknemmelig for at være en del af mindretallets og grænselandets fællesskab og ønsker som formand for BDN at styrke sammenhængskraften yderligere,” siger Kleinschmidt.

I maj 2024 afsluttede Kleinschmidt sin seksårige embedsperiode som rådmand i Flensborg. Her var han ansvarlig for et bredt politikområde, der omfattede integration, kultur, sport, uddannelse, byudvikling, klima, miljø, borgerservice og beredskab. De kommunalpolitiske erfaringer fra Flensborg og Sønderborg samt hans erhvervserfaring som politisk rådgiver i Statskancelliet i Kiel og projektchef i Region Syddanmark skal nu bringes i spil for at styrke mindretallet i en tid, hvor nye grupper ser værdien i dets institutioner, skoler og foreninger.

”Mindretallet oplever vokseværk og er blevet en attraktiv mulighed for mange – ikke kun for vores traditionelle bagland, men også for folk fra flertalsbefolkningen og tilflyttere fra syd. Denne udvikling har givet os en unik styrke, men stiller os også over for nye spørgsmål om identitet og sammenhængskraft,” siger Stephan Kleinschmidt. Han understreger vigtigheden af, at mindretallet hviler i sig selv og sin dynamik: ”Og vi skal sikre, at anerkendelsen af mindretallenes merværdi bliver en naturlig del af den kommunale og regionale udvikling,” afslutter han.