Sønderjylland: Tømrermester fra Hellevad har konen med på tur i Alene i Vildmarken – se dem på DR1 i aften kl. 20.00

Ægteparret Steen på 40 år og 38-årige Rosa er gift og bor i Hellevad. De har været sammen i 22 år, fået to børn og har skabt et tømrerfirma sammen. Men de kan mærke, de godt kan glemme at være kærester og har brug for en ny udfordring sammen. De håber, at turen kan give dem nye perspektiver på tilværelsen - og deres parforhold. Til daglig styrer de Hellevad Tømrerforretning. Foto: United Production/DR

Alene i Vildmarken er tilbage på DR1 og DRTV fra i dag torsdag den 17. marts med serien for 2022-sæsonen der er på i alt syv afsnit.

Reglerne er stadig de samme: Deltagerne skal med få midler klare sig i længst mulig tid i den rå og barske natur. Hvis man synes, det er for hårdt, ryger man hjem.

Men i år er der flere betydningsfulde ændringer, når overlevelseseksperimentet ‘Alene i vildmarken’ vender tilbage med en sjette sæson.

For det første har man udskudt turen to uger i september, og det vil sige, at vejret er markant dårligere under optagelserne i det nordlige Norge.

– Der sker så meget med klimaet deroppe i den sæson, og der bliver lynhurtigt meget koldere. Så vi har rykket afrejsen for at sætte ekstra pres på deltagerne og få nogle andre problematikker i spil i år, siger Stine Preem, der er DR’s redaktør på programmet.

‘ALENE I VILDMARKEN’

‘Alene i vildmarken’ vender tilbage med en sjette sæson på DR1 og DRTV torsdag den 17. marts.

Indtil da kan du varme op med de første fem sæsoner på DRTV her.

Den største ændring er dog sammensætningen af holdene. Hvor det de første sæsoner var solodeltagere, der skulle klare sig i naturen, var det sidste år par, der blev sendt afsted.

Men i år deltager både par og soloryttere på lige fod om at finde hen til habitatet, slå lejr og overleve i længst mulig tid.

– I år har vi taget det bedste af begge verdener, fordi vi gerne vil undersøge, hvad der er hårdest – at være alene eller teamwork, siger Stine Preem og uddyber:

– Det bliver spændende at se forskellen og sætte lidt mere fokus på, hvordan går det i lejren, når du skal blive enig med din far, kontra når du er alene uden en anden, der kan give dig et opmuntrende ord, forklarer hun.

Overlevelsesekspert: Lettere at være et par

Da deltagerne ansøgte om en plads i ‘Alene i vildmarken’ fik de valget mellem at deltage alene eller sammen med en anden. Så ingen har presset nogen til noget, og alt er foregået frivilligt.

Men noget tyder på, at en bestemt gruppe af deltagerne allerede fra starten kan have skudt sig selv i vandrestøvlen. For den ene type ekspedition har større chancer end den anden, hvis man altså ikke tager højde for alle de individuelle faktorer, der kan spille ind.Alle de fysiske opgaver gør det nemmere at være to – alt fra at save brænde til at bygge shelter.JESPER HEDE, OVERLEVELSESEKSPERT

Det siger overlevelsesekspert Jesper Hede, som er en såkaldt bushcrafter med en særlig viden og færdigheder i at klare sig i den barske natur.

Han har tidligere klædt ‘Alene i vildmarken’-deltagerne på til at overleve i naturen, og han arrangerer selv vildmarkskurser og kender både fordele og ulemper ved at være solo kontra et par afsted:

– Fordelen ved at være et par er ret indlysende, at man ikke er alene. Alle de fysiske opgaver gør det nemmere at være to, alt fra at save brænde til at bygge shelter. Man kan samtidig dele shelter og bål, så begge parter sparer energi, siger Jesper Hede.

Hvad er så ulempen med at være et par?

– At man skal skaffe dobbelt så meget mad for at opretholde den samme levestandard. Det er absolut den største faktor, som er et minus ved at være to.

– Dertil kommer, at når man bliver presset på mad, sult og søvn, så bliver man knapt så tålmodig, og det kan godt gå ud over den anden part. Det ser vi på nogle af vores overlevelseskurser, hvor vi presser folk lidt. Her får de brug for lige at være lidt alene og finde sig selv.

– Og procentvis er risikoen større for at komme til skade, når man er et par. Men dog er det ikke altid en ulempe, for her har man en makker, der kan hjælpe en, hvis man for eksempel vrider om på sin fod og ikke kan gå, siger Jesper Hede.

‘Det er de færreste, der synes, det er rigtigt fedt i en længere periode’

Kilde: DR