SØNDERBORG: Kunst og kultur i udsatte boligområder

Slots- og Kulturstyrelsen har afsat 20 millioner kroner til en pulje til kultur i udsatte boligområder. Der bliver uddelt 5 millioner kroner årligt i årene 2019 til 2022. Næste ansøgningsrunde til september 2021 er således den sidste.

Puljen til kultur i udsatte boligområder

Med udgangspunkt i kunst og kulturel deltagelse er det puljens formål at fremme deltagelse, engagement og integration i samfundet hos beboere i udsatte boligområder.

Puljen støtter projekter, der bygger på demokrati, aktivt medborgerskab, ytringsfrihed og dialog, og som anvender kunstneriske og kulturelle redskaber til at opbygge positive fællesskaber. Det er en forudsætning for støtte, at projekterne bygger på partnerskaber mellem boligsociale og kulturelle aktører, og at ansøgere har hjemme i et udsat boligområde.

Kunst og kultur i udsatte boligområder 2021

Slots- og Kulturstyrelsen modtog 11 ansøgninger, og det samlede ansøgte beløb var på 19,8 millioner kroner. I dialog med et rådgivende udvalg bestående af medlemmer, som dækker det boligsociale og kulturelle område samt medborgerskabsperspektivet, har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet at støtte fire projekter i 2021. Puljen havde ansøgningsfrist den 12. februar 2021.

De tilgodesete projekter er udvalgt på baggrund af en samlet prioritering af puljens midler og under hensyntagen til puljens overordnede formål, krav og kriterier, herunder geografisk spredning og diversitet i projekterne.

I vurderingen af ansøgningerne har styrelsen og det rådgivende udvalg lagt vægt på nytænkning, kvalitet og kreativitet samt projekternes forankringspotentiale, ”tyngde” og bæredygtighed sammen med niveauet af deltagernes ejerskab og aktive deltagelse.

“Kulturfrontløber i Sønderborg – en vej til aktivt medborgerskab for unge i udsatte boligområder”

Projektet finder sted i Nørager/Søstjernevej-kvarteret i Sønderborg. Projektets formål er at uddanne unge kulturfrontløbere fra de to udsatte boligområder til at udføre kulturelle produktioner, der bygger bro til byens kulturliv. Projektet vil give de unge konkrete erfaringer med aktivt medborgerskab og deltagelse i kulturlivet, som de kan bringe videre i selvorganiserende fællesskaber.

Projektet fører lokale institutioner og aktører sammen i et nyt partnerskab på tværs af byens områder og sektorer. Projektet løber fra 2021-2024 og modtager et tilskud på 1.259.874 kroner.