Selvom mørket i starten af februar er overvældende, er der stadig lyspunkter i form af skolepatruljernes reflekterende veste. I uge 5 giver Sønderborg Kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi skolepatruljerne et ekstra klap på skulderen i Den Sureste Uge, og beder samtidig de travle morgentrafikanter om at passe godt på de unge frivillige.
Uge 5 er en af de koldeste og mest regnfulde uge på året og Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring har døbt ugen ”Den Sureste Uge,”. Men bevæger du dig i nærheden af en skole i morgentrafikken, kan du uanset vejret se skolebørn i gule veste, som troligt står og hjælper de mindste elever over vejen. De er på pletten hver eneste dag og gør en frivillig indsats for at øge trygheden på skolevejen.
Derfor hylder Sønderborg Kommune sammen med Syd- og Sønderjyllands politi i denne uge alle skolepatruljer i kommunen. Skolepatruljeeleverne kan se frem til at få besøg af politiet og medarbejdere fra kommunen. Med sig har de en lille gave i form af en vandtæt mobiltelefontaske og et brev fra borgmesteren.
Travle voksne: Respekter skolepatruljen
Fra næste uge vil du samtidig kunne få øje på skilte med teksten ”Pas på mig” i nærheden af alle skoler, der har en skolepatrulje. Kampagnen ”Pas på skolepatruljen” bakker op om skolepatruljens arbejde og skal motivere de morgentravle trafikanter til at udvise hensyn og respektere skolepatruljens anvisninger.
– Jeg tager hatten af for de her helt unge mennesker, der kæmper sig ud af deres varme senge lidt tidligere end ellers påkrævet, for at komme ud og stå i mørket. At vi har en så velfungerende skolepatrulje betyder, at flere forældre kan sende selv mindre børn afsted i skole på cykel eller gåben i stedet for at køre dem i bil. På den mådespiller skolepatruljerne en direkte rolle i arbejdet med at fremme bæredygtig transport. Det mindste vi voksne kan gøre er, at give dem en tommel op og et venligt ord, når vi møder dem i morgentrafikken, siger Kirsten Bachmann, formand for Teknik-, By- og Boligudvalget i Sønderborg Kommune.
Kampagnen ”Pas på skolepatruljen” har kørt andre steder i landet i september 2021, men Sønderborg Kommune har valgt at afvikle den sammen med ”Den Sureste Uge”.
Se mere om kampagnen her: https://www.sikkertrafik.dk/boern-unge/skole/skolepatrulje/pas-paa-skolepatruljen-2021
Skolepatruljernes arbejde er i høj kurs
Når børnene i skolepatruljen, som typisk er elever fra 6-8. klasse, står ude ved vejen med trafikslikkepinden, er det en indsats, der er bred opbakning om. Stort set alle bilister synes nemlig godt om deres arbejde, for hele 98 procent af de adspurgte bilister i en undersøgelse svarer, at de synes ”godt” eller ”meget godt” om skolepatruljernes arbejde med at hjælpe andre sikkert over skolevejen.
Det har også en meget konkret effekt på adfærden på skolevejen. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 18 procent af de adspurgte bilister, at de inden for de seneste tre måneder er kommet til at køre for stærkt på en skolevej. Det er naturligvis for mange, men faktisk svarer næsten 9 ud af 10 af de bilister, at de satte farten ned, hvis de så en skolepatrulje.
– For høj hastighed er helt generelt noget af det, som gør allerflest mennesker utrygge, og de fleste kan nok sætte sig ind i, at det er ekstra slemt, hvis det sker i nærheden af ens børn. Skolepatruljerne gør ikke bare et vigtigt stykke arbejde med at hjælpe børn og voksne sikkert over vejen – de sender også et tydeligt signal til bilister og cyklister om, at dette er en vej med mange børn, og det får de fleste til at udvise ekstra hensyn, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
– Vi ved godt, at det ikke altid er lige sjovt at skulle i skole før ens kammerater for at stå i mørket og kulden en februarmorgen. Alligevel står de der hver dag. Derfor fortjener de en uge, hvor de får lidt ekstra hæder og lækkerier fra os andre, for deres arbejde er vigtigt for rigtig mange andre. Det er Den Sureste Uge med til at minde os om, siger Mikkel Klausen, CSR-chef i LB Forsikring.
Kilde: Sønderborg Kommune