Sønderborg Kommune opretter et kvalitetsråd på ældreområdet

17,4 procent af lønmodtagerne svarende til omkring 300.000 danske lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. På plejehjemmene gælder det 33,5 procent af lønmodtagerne.

Social-, Senior-, og Handicapudvalget ønsker et kvalitetsråd i Sønderborg Kommune, så flere byder ind for at skabe velfærd for ældre borgere på tværs af offentlige og private aktører, civil- og lokalsamfund og pårørende.

Ældrereformen ønsker større selvbestemmelse for den enkelte ældre og tættere samspil med de pårørende, netværket, lokale fællesskaber og civilsamfund. Social-, Senior-, og Handicapudvalget i Sønderborg Kommune ønsker i forlængelse af Ældrereformen at oprette et kvalitetsråd.

Kvalitetsrådet skal bestå af borgere, pårørende, civilsamfundet, frivillige organisationer, erhvervslivet og medarbejdere fra ældreplejen. Det skal fungere som et rådgivende organ, der konstruktivt drøfter kvaliteten i ældreplejen og give anbefalinger til forvaltningen om kvalitetsforbedringer. 

Kvalitetsrådet skal bidrage til at kvalificere det daglige arbejde ved at bringe forskellige perspektiver i spil. De kan i deres drøftelser vælge at se sagen fra enten et pårørendeperspektiv, et etisk perspektiv eller et socialt perspektiv. Kvalitet kan ses forskelligt afhængigt af perspektivet.

Rådet drøfter aktuelle temaer og problematikker, men ikke enkeltsager.

Formand for Social-, Senior-, og Handicapudvalget, Stefan Lydal, glæder sig over oprettelsen af et kvalitetsråd.

– Frisættelse på ældreområdet skaber rammer for mere lokal frihed og ansvar samt større inddragelse af civilsamfundet, og derfor ser vi frem til at etablere kvalitetsrådet i Sønderborg Kommune. Det er et vigtigt skridt mod at skabe en mere borgercentreret og bæredygtig ældrepleje, for forventningen er, at når vi bringer ressourcer og initiativer sammen på tværs, kan vi meget mere end hver for sig til glæde for borgerne, siger han.

For at sikre Kvalitetsrådet får en god start, sættes der gang i en prøvehandling for at få erfaringer med arbejdet i rådet, inden det udbredes til hele kommunen. Det sker ved at oprette et kvalitetsråd i ét distrikt på tværs af tre plejecentre og et Hjemme- og Sygeplejedistrikt fra medio 2025 til medio 2026. Evalueringen forlægges det politiske udvalg i forhold til beslutning om implementering af kvalitetsråd i alle fire distrikter. Sønderborg Kommune vil i prøvehandlingen være i dialog med ældreråd, bruger- og pårørenderåd, diverse civilsamfundsorganisationer samt kommunalt lægeligt udvalg.

– Oprettelse af et Kvalitetsråd kan være med til at trække lokalsamfundets muligheder ind i det gode ældreliv i ældreplejen. Kvalitet kan ofte opfattes forskelligt afhængigt af, hvilken vinkel man ser det fra. Samtidig kan vores dygtige medarbejdere i ældreplejen være med til at skabe løsninger, der både er fagligt meningsfulde og værdifulde for borgerne, siger Preben Storm, der er næstformand for Social-, Senior-, og Handicapudvalget. 

Kilde: Sønderborg Kommune