SE VIDEO – Tour de France i Sønderjylland – Haderslev, Aabenraa og Sønderborg

I Aabenraa har de fået lavet et antalt kloakdæksler med Tour de France-logo på - det kan ses allerede nu på vejen ved Jørgensgård. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Der er lagt op til en folkefest af de helt store, når Tour de France 2022 løber af stablen, for de tre indledende etaper bliver nemlig afholdt på dansk jord. Der er således tale om en historisk begivenhed, når verdens største og mest prestigefyldte cykelløb søndag d. 3. juli suser ned gennem Sønderjylland og passerer målstregen i Sønderborg, hvor byens smukke omgivelser danner ramme om en festlig afslutning på et dansk cykeleventyr uden sidestykke.

Efter åbningsetapen, den såkaldte Grand Départ Copenhague, som er en enkeltstart gennem det centrale København, køres anden etape fra Roskilde over Storebæltsbroen til Nyborg, inden Tour-feltet på tredjedagen rammer Sønderjylland. Tredje og sidste danske etape starter i Vejle-områdets kuperede terræn, slår vejen forbi Kolding og går derefter over stok og sten ned igennem det sønderjyske landskab.

Der køres via Haderslev, Genner Strand, hvor der er bjergpoint at hente, Løjt Land, Aabenraa, Felsted, Gråsten og Nybøl, inden Tour de France-feltet kommer forbi Dybbøl Banke og Sønderborg midtby til opløbsstrækningen på Augustenborg Landevej, hvor vinderen af den sidste danske Tour de France-etape, måske nogensinde, vil blive hædret. Umiddelbart derefter rejser Tour de France-cirkusset så videre til Frankrig for at holde en velfortjent hviledag.

Selve ruten

Den 182 kilometer lange rute fra Vejle til Sønderborg udgør en klassisk sprinteretape, og en smuk en af slagsen, for Tourens 22 cykelhold, bestående af i alt 176 ryttere, lægger nemlig vejen forbi UNESCO verdenskulturarv i form af Jelling og Christiansfeld, inden de kommer forbi Dybbøl Banke med den ikoniske Dybbøl Mølle. Her vil givetvis blive perspektiveret til de kampe, som fandt sted under de Slesvigske Krige i 1848-49 og 1864, inden Tour de France-spektaklet vælter ind i målområdet og forvandler Sønderborg til et festligt virvar af publikum og medier.

Et par danske ryttere vil uden tvivl se deres snit til at komme med i et udbrud og yde deres ypperste for at gøre det lokale publikum stolte, men uanset om det ender med en dansk etapesejr eller ej, så er begivenheden i sig selv en kæmpe sejr for dansk cykelsport, for Danmark og i særdeleshed for Sønderjylland, som altså stjæler rampelyset i kulminationen på tre dages Tour de Danmark. 

Sæt kryds i kalenderen nu, så du ikke går glip af Tour de France på sønderjysk jord søndag d. 3. juli 2022. Der vil være mulighed for at stå hvor som helst langs ruten og i målområdet, og der vil tilmed opstilles hotspots med storskærme, madboder, aktiviteter og masser af feststemning.

Kilde: Visit Sønderjylland – Tour de France