Arbejdet med at realisere Udviklingsplanen for Toftlund fortsætter – også selv om Covid-19 spænder ben for de fysiske møder, og arbejdet i den næste tid bliver mere digitalt end forven-tet. Første skridt på vejen er opgaven med en masterplan for bevægelsesområdet, som arkitektvirksomheden Arkitema er blevet valgt til at løse.
I Toftlund blev borgerne bedt om at drømme store drømme, da de besvarede spørgsmålet: “Hvad gør Toftlund til den perfekte by at bo og leve i?”
Resultatet af borgernes drømme og tanker findes nu i den udviklingsplan for Toftlund, som Kommunalbestyrelsen satte i gang tilbage i 2018. En plan, som lægger fundamentet for en fælles vision for udviklingen af Toftlund. Der blev afsat midler til både udviklingsplan samt påbegyndelse og realisering af udviklingsplanen.
Det lokale engagement har været en vigtig medspiller i processen for udviklingsplanens tilblivelse – og bliver det også i det videre arbejde med masterplanen for bevægelsesområdet.
Bevægelsesområdet dækker området omkring hallerne, sportsbanerne og hele fritidsområdet mellem Ribevej og Koldingvej. Dette område skal forvandles til en “døgnåben” oase for aktive fællesskaber. Både for foreninger, byens familier og institutioner og alle, der kommer på besøg i Toftlund. Den såkaldte fritids- og aktivitetsakse er også indbefattet af arbejdet med master-planen.
Pga. den aktuelle corona-situation bliver det dog nødvendigt at tænke kreativt og digitalt for at fastholde det lokale engagement og Toftlunds borgere som aktive medspillere. Derfor har Toftlund Udviklingsråd genlanceret Borgerrådets Facebook-side, så den kan understøtte det videre arbejde med udviklingsplanen over de kommende år – og i første omgang særligt i forbindelse med udarbejdelsen af masterplanen for bevægelsesområdet i en tid, hvor manges liv ser helt anderledes ud, end det plejer.
“Facebook-siden ‘Toftlund Udviklingsråd’ skal være en aktiv del af processen. Sammen med rådgiverne har vi som det første valgt at bruge siden til at række ud til børnefamilierne. På grund af de mange restriktioner er børnefamilierne rigtig pressede for tiden. Men vi skal sikre, at borgernes helt almindelige familieliv også tænkes ind i den måde, området skal indrettes på. Så området bliver for hele byen. Jeg opfordrer derfor forældre og bedsteforældre til at gå ind på Facebook-siden og besvare tre spørgsmål fra rådgiverteamet “, lyder det i en pressemeddelelse fra formanden for Toftlund Udviklingsråd Svend Frehr Sørensen, der håber at Facebook-siden bliver taget godt imod.
I en kort video på Facebook-siden præsenterer Trine Vest Lybech Madsen og Lene Gundahl Sørensen fra arkitektvirksomheden Arkitema sig selv som de to ansigter, Toftlundborgerne vil kunne møde i den digitale verden – og forhåbentlig også i virkeligheden, når corona-restriktionerne igen tillader dette.
Arkitemas forslag til opgaveløsningen indeholdt bl.a. muligheden for at kunne anvende digitale inddragelsesmetoder, som gør det muligt i vidt omfang at fortsætte arbejdet med masterplanen på trods af de aktuelle corona-restriktioner.
“Selvfølgelig ville vi allerhelst have haft mulighed for at mødes ansigt til ansigt med alle de engagerede mennesker, der skal bidrage til arbejdet med masterplanen for bevægelsesområdet. Men når nu det ikke er en mulighed, er vi utrolig glade for, at vi i løbet af 2020 har øvet os i at bruge det digitale univers i forbindelse med andre opgaver. Vi føler os derfor super godt rustet til at høste input og komme i dialog med eksperterne i Toftlund – nemlig borgerne” siger Lene Gundahl Sørensen fra Arkitema.
Opgaven med masterplanen for bevægelsesområdet udføres i perioden frem mod sommeren 2021, dog kan den aktuelle corona-situation betyde, at perioden forlænges, og at nogle af aktiviteterne – på trods af digital inddragelse – udskydes.