Man kan nærmest ikke undgå at se dem.
De store sække med påtrykt “ASBEST”.
Overalt i denne tid ligger de og venter på miljøstationerne kommer og afhenter dem for at deponere asbestplader eller måske de ufarlige fibercementplader til evig tid under jorden.
– Vi kan ikke se forskel på asbestplader og plader af fibercement
Det alternative produkt, fiberecement, der er fremstillet af kalk, sand, ler og polyfibre er gået ind og har til fulde erstattet asbestpladerne.
Både hvad angår holdbarhed, funktion og brandsikkerhed.
Måske i kampens hede, eller måske bare fordi det er det nemmeste, er der ingen på de sønderjyske miljøstationer der kan se forskel på asbest og fibercement.
Og der er faktisk blev oplagt millioner af kvadratmeter tag- og facadeplader af fibercement siden forbuddet mod asbest til byggematerialer blev udstedt i Danmark i starten af firserne.
Det samme gælder de mange hegnsplader, der indrammede de nu nedlagte minkfarme overalt i Danmark.
Også på det område er der produceret, leveret og opstillet mange hundrede tusinde plader produceret i fibercement, der altså ikke betragtes som sundhedsfarligt.
Læs også denne artikel om asbestplader – KLIK HER
Sjovt nok har ingen af producenterne eller forhandlerne af fibercementprodukter i Danmark i dag meldt sig på banen for at oplyse om forholdene.
Og udover at man skal beskytte sig mod støv ved forarbejdning af fibercement på samme måde som man skal beskytte sig mod støv når der skal skære teglsten eller betontagsten til, høvles eller tilskæres træ, er der heller ingen hjælp eller information pt. at finde hos Arbejdstilsynet.
En oplysning omkring fibercement og facade- og tagplader af fibercement kunne måske være en god sag og spare mange millioner i udgifter.
For der sælges og monteres fortsat rigtig mange fibercement-produkter i dagens Danmark – både som tagplader og som facadeplader.
