Plantningsselskabet Sønderjylland: Tak for indsatsen til Torben og velkommen til Morten

Fredag eftermiddag var der inviteret til generalforsamling hos Plantningsselskabet Sønderjylland. Traditionen tro blev generalforsamlingen startet med en tur ud i en af selskabets plantager først. I år gik turen til Brøns Møllevej hvor selskabet har deres hovedkvarter, og hvor juletræerne, der udgør en stor del af Plantningsselskabets aktivititeter, håndteres. Der deltog omkring 130 i turen rundt på området. 

Denne gang blev der samtidig taget afsked med skovfoged Torben Ravn, der efter 36 år har valgt at træde af. 

Bestyrelsesformand Per Bonefeld: 

– Torben, du  er uddannet som Skovfoged i 1981. Efterfølgende som driftsleder på Gråsten Landbrugsskole i 1982 og dernæst over Fyns skovdistrikt og til Hedeselskabet.

I 1984 blev du ansat i Hedeselskabet – Sønderjyllands distrikt, Skærbæk skovpart – som det hed dengang.

Det er reelt der, du kommer til Sønderjylland – til Plantningsselskabet og engagerer dig dybt i det. Dermed har du været tilknyttet i 36 år til Plantningsselskabet.

I 1989 bliver du som 32 årig ansat direkte som skovfoged og leder af Plantningsselskabet. I dag er det ikke unormalt at være ansat som leder i en alder af 32 år, men dengang, var det ikke udbredt med ledere på den alder.

Du har nu efter 31 år som direkte ansat i Plantningsselskabet valgt, at gå på selvvalgt pension.

Din store interesse har bl.a. været juletræsproduktionen, og efter at planteskolen, som lå her på disse arealer var lukket, påbegyndte man i 1980 at tilplante Skærbækarealet med juletræer. Man kan sige, at udviklingen på Skærbækarealet passede ”som fod i hose” ind i din alder og i dine planer. Du kunne nu engagere dig og udvikle dine spidskompetencer i juletræsproduktionen.

I midten af 1990-erne (1994) købte selskabet et areal på 57 ha ved Korup nær Ravsted. Her har du stået for tilplantningen – den første etablering af ny plantage i din periode.

Aagaard plantage som den bliver kaldt, er en plantage som på flere områder kendetegner den måde, som man tilplanter i dag. Løvbælter langs kanten for at sikre mod storm, og arter som rødgran, sitka, douglas og nobilis gran er de bærende omkring vedproduktion.

Her sidst i din periode blev Hyrup plantage købt i 2015. Plantagen var efter dit syn og standard misligholdt, men jeg vil måske moderere udtrykket lidt og kalde det ”tid til optimering”. Her i forbindelse med den sidste skovtur og generalforsamling, hvor du har vagten, ville du meget gerne vise plantagen frem igen, for at vise udviklingen. Plantagen står nu veltrimmet som alt andet.

Valget faldt alligevel på Skærbæk-Kalby arealet. Her på adressen foregår de største aktiviteter, både hen over vækstperioden, men i særdeleshed i juletræssæsonen, hvor der fældes, pakkes og afsendes årets høst af juletræer. Her på adressen har selskabet også velegnede faciliteter til afholdelse af skovturen.

På det tidspunkt, hvor du kom til Plantningsselskabet var der ca. 1000 ha skov og plantage. Den strategi som bestyrelserne og du igennem tiden har gennemført, har medført, en udvidelse af arealet med 50 % svarende til ca. 500 ha.

Let omskrevet kan man sige, at det især er juletræsproduktionen fra den periode, som har skabt indtjeningen til at finansiere udvidelsen med. Det kan og skal både selskabet, men også du, Torben, være meget stolte af. 

Helt moderne er det nye ”urørt skov” (urskov kalder du det ofte), men det ved alle os der kender dig indgående, at det ikke lige er din kop te. Du siger ofte: ”Vi har helt tilbage fra urtiden, altid gået i skoven efter brænde og vildt og sådan skal det være”. Der bliver nok plads til begge dele – mon ikke?

Torben du har haft nogle markante milepæle for både dig selv og selskabet.

Det har været dig meget magtpåliggende at du personligt, men vigtigst, at selskabet kom godt igennem 100 års jubilæet. For dig har jubilæet været én milepæl, som har fyldt rigtig meget – langt mere end mange forestiller sig.  

Torben du har mange interesser, det er skov, natur, lidt jagt, politik, historie, men også formidling og oplevelser.

Du ynder, at lave en sommerudflugt for de tilknyttede medarbejdere og bestyrelsen. Du ynder, at arrangere en generalforsamling, som altid starter med en skovtur, som den i dag. Det koncept har medført, at Plantningsselskabet kan samle typisk 60-100 deltagere til skovtur og generalforsamling. Det synes jeg er meget fornemt og dit engagement bærer en meget stor del af den succes.

Nu nævnte jeg også formidling og i den forbindelse tillykke med dit nye virke.

– Højskolelærer – det har jeg altid gerne villet være” sagde du en dag. Du skal formidle viden om skov og natur til kursisterne. Det er lige dig og det er helt i tråd med det vi kender dig for, når du arrangerer ture i Plantningsselskabet. Held og lykke med det virke – det tror jeg du kan blive helt grebet af.

Selskabet her vil også gerne gøre brug af din viden. Det gælder især omkring afsætning af juletræer til de tyske stadehandlere, overføre din store viden omkring selskabets historie, kendskabet til rigtig mange aktionærer, naboforhold og måske til at arrangere en tur – hvem ved?

– Plantningsselskabet vil i dag gerne takke dig for det store engagement du i alle årene har udført for Plantningsselskabet. I den forbindelse giver selskabet dig et gavekort til fri afbenyttelse således, at I frit kan vælge efter egen interesse. Alle der kender dig indgående ved, at et ophold, stort eller lille for dig/jer helst skal indeholde noget fagligt, historisk eller kulturelt og gerne det hele samtidig. Tilrettelæg selv efter eget ønske.  

Tilbage er at sige dig tusind tak for dit virke i Plantningsselskabet, og held og lykke på din videre vej.

Ny skovfoged – 36-årige Morten Faudel

– Vi er i Plantningsselskabet meget glade og ikke mindst stolte over, at kunne byde Morten Faudel, velkommen til selskabet. Morten er bosiddende i området og har 10 års erfaring med skovrelateret arbejde og har kendskab til området hvor Pantningsselskabert Sønderjylland har sine plantager.

På generalforsamlingen, der blev holdt på Agerskov Kro om aftenen, kunne Plantningsselskaber forevise et revideret regnskab for 2019, der viser en egenkapital på 39 millioner kr. og et overskud for 2019 på 348.000 kr. før skat. 

Der deltog godt 130 i turen på plantagen i Brøns. Pressefoto

Be the first to comment on "Plantningsselskabet Sønderjylland: Tak for indsatsen til Torben og velkommen til Morten"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*