Nul røg i skolerne

Næsten halvdelen af alle syddanske ungdomsuddannelser er røgfri

Fra skolestart sommeren 2021 skal alle landets ungdomsuddannelser have røgfri skoletid. Men allerede et år før tid, har en stor del af uddannelserne i Syddanmark taget skridtet og sagt farvel til tobak. Hele 28 ud af 64 uddannelsesinstitutioner har røgfri skoletid.

Frikvarteret er ikke en rygepause, skodderne flyder ikke foran indgangene og fællesskaber bliver ikke skabt på baggrund af en vane så usund, at den hvert år er medvirkende årsag til mange tusinde dødsfald.

De syddanske ungdomsuddannelser er i stor stil blevet røgfri.

I 2018 blev Region Syddanmark en del af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid og satte selv gang i projektet Røgfri Ungdomsuddannelser, der har arbejdet med at få flere uddannelsesinstitutioner til at indføre røgfri skoletid. Siden dengang er antallet af ungdomsuddannelser med røgfri skoletid steget fra 4 til 28.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er glad for udviklingen:

– Jeg bliver da rigtig glad, når unge mennesker kan tage en uddannelse uden at blive en del af en rygerkultur. Jeg tror ikke, at al æren kan tilskrives regionens projekt, men jeg tror, at vi sammen med de fremsynede kommuner og uddannelser her i regionen har været med til at skubbe til en udvikling, der medfører færre rygere i fremtiden. Det er jeg stolt af.

Uddannelse og tobak hører ikke sammen

På nogle ungdomsuddannelser har man selv taget initiativ til at blive røgfri, mens man på andre har været en del af et kommunalt initiativ.

En af de kommuner, der har haft fokus på røgfri skoletid, er Vejle. Her er borgmester Jens Ejner Christensen (V) glad for, at så mange uddannelsesinstitutioner har fået røgfri skoletid:

– I vores egen kommune er der sket rigtig meget, og det er da dejligt, at vi er mange kommuner og uddannelser, der har gjort noget på samme tid. Det sender et stærkt signal. Uddannelse og tobak hører ikke sammen.

Også i Tønder Kommune har man arbejdet med røgfri skoletid –  både i grundskolen og på de ungdomsuddannelser, der ligger i kommunen. Borgmester Henrik Frandsen (V) siger:

– Vi besluttede i kommunen i 2018 en Visions- og Strategiplan, hvor vi ville arbejde på at forbedre sundhedsprofilen, og på den på baggrund gik vi med i røgfri skoletid.  Både her i kommunen og i regionen generelt har vi jo været på forkant, og vi har haft et fantastisk samarbejde med ungdomsuddannelserne i forberedelsen til røgfri skoletid. Det er da dejligt, at vi er så mange, der har kunnet se ideen i at gøre noget. 

Fra skolestart 2021 skal alle ungdomsuddannelser have røgfri skoletid. Det er bestemt i den aftale, som regeringen i december 2019 indgik med flertallet af folketingets partier om en plan for forebyggelse af tobak blandt børn og unge. Heri indgår det, at alle grundskoler skal have indført røgfri skoletid fra skolestart i år og alle ungdomsuddannelser senest fra skolestart sommeren 2021.

Be the first to comment on "Nul røg i skolerne"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*