Naturen er stadig åben: Nu bliver det nemmere at finde lokale naturoplevelser

Mens COVID19 holder Danmark lukket, finder mange danskere ud i naturen. Miljøminister Lea Wermelin lancerer i dag en opdateret guide til landets naturoplevelser. På udinaturen.dk kan du få inspiration til ture nær dig og i hele Danmark. Og der er god plads til at holde afstand i naturen.

Fritidsaktiviteter er lukkede på grund af coronavirus, men naturen er altid åben. Og nu bliver det endnu nemmere at finde oplevelser i det fri tæt på, hvor du bor. I dag lanceres en opdateret version af udinaturen.dk, der er en samlet guide til naturoplevelser i Danmarks skove, enge, kyster og vandløb. 

Her kan du starte turen, hvis du vil lave mad over bål, overnatte i det fri eller finde en god vandrerute nær dig. Udinaturen.dk rummer informationer om alt fra ruter, faciliteter som toiletter, p-pladser, shelters og badesteder, og sitet byder også på inspiration til store naturoplevelser. 

– Naturen byder på masser af gode oplevelser i en ellers vanskelig tid. Lige fra en gåtur i den nærmeste skov til en nat under stjernerne. Hvad enten man er ung, børnefamilie, ældre eller sårbar, har man godt af at komme ud i naturen, få frisk luft og mærke solen. Her gør udinaturen.dk det nemt at få overblik over både små og store naturoplevelser. Samtidig kan flere af os opdage nogle ukendte naturperler i vores lokalområde. Det er især vigtigt nu, hvor vi skal holde afstand og undgå, at mange samles et sted, så vi ikke er til fare for os selv eller andre. Man kan også bruge mobilen til at finde nye områder på farten, hvis man kommer til et sted, hvor der allerede er gæster, siger miljøminister Lea Wermelin. 

Undersøgelser viser, at det for langt de fleste er vigtigt at kunne finde god information, før vi pakker rygsækken og drager ud i naturen. I Naturstyrelsens seneste brugerundersøgelse svarede 9 ud af 10 adspurgte, at de gerne vil have oplysninger forud for et besøg i et naturområde. 

Mobilvenligt site 

Den kortbaserede guide udinaturen.dk gik i luften for første gang i 2010 og er blevet opdateret med et nyt og mere detaljeret kort, et inspirerende og mere mobilvenligt design og en mere enkel web-navigation. 

Alle de udstillede data i guiden kommer fra en fælles friluftsdatabase: En database, stat og kommuner kan uploade indhold om egne naturområder. Det har mange kommuner allerede gjort, og håbet er, at endnu flere kommuner vil bidrage med friluftsdata, så borgerne samlet kan finde det bedst mulige overblik over mulighederne i det fri.

– Fra GeoDanmark er vi glade for at bidrage med et helt nyt natur- og friluftskort, der er specifikt målrettet naturformidling og friluftsaktiviteter. Kortet er udviklet af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og er en del af vores nye strategi, hvor vi udvikler kort til nye anvendelser. Vi sætter også pris på, at mange kommuner har brugt tid på at opdatere deres friluftsmuligheder i Kommunernes Landsforenings nye Fælles Friluftsdatabase, siger Iben Koch, formand for GeoDanmark og direktør i Rudersdal Kommune. 

Udinaturen.dk er blevet moderniseret i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, GeoDanmark, Miljøstyrelsen, en række kommuner, Friluftsrådet og Kommunernes Landsforening og vil løbende blive udviklet. 

Planlæg din næste tur ud i naturen: 
www.udinaturen.dk 

Coronavirus og færdsel i naturen

Myndighederne anbefaler fortsat, at man gerne må være ude, så længe man holder god afstand til andre og følger anbefalingerne til færdsel i det offentlige rum. Det er midlertidigt forbudt at samles over 10 personer både inde og ude, og man anbefales at tage bil, cykel eller bevæge sig til fods, hvis man skal ud i naturen. Hold dig opdateret på coronasmitte.dk.

Fakta: Udinaturen.dk 

  • På udinaturen.dk kan du bl.a. finde mere end 600 shelters, 135 bålhytter og knap 2.000 vandreruter. 
  • Udinaturen.dk anvender det nye natur- og friluftskort fra GeoDanmark. GeoDanmark forsyner danskerne med geografiske kort – og er en forening af 98 kommuner og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE).
  • Udinaturen.dk bygger på udvalgte data fra den Fælles Friluftsdatabase, der er åbne og kan anvendes af enhver. Databasen er udviklet af Kommunernes Landsforening (KL).
  • De rå data i den Fælles Friluftsdatabase er åbne, så alle nemt kan lave apps, programmer og hjemmesider med dem – kun fantasi og behov sætter grænsen.
  • Udinaturen.dk er allerede velbesøgt, og i juli 2019 var der godt 280.000, der åbnede guiden.
  • Det opdaterede udinaturen.dk har fået et mere visuelt og mobilvenligt design, mere fleksible muligheder for at vælge faciliteter til og fra på kortet, og giver nu også inspiration til konkrete ture og store naturoplevelser.

Vores Natur 

I 2020 kommer der yderligere fokus på oplevelser i det fri, når DR i foråret sender en række udsendelser om den danske natur i bedste sendetid. I forlængelse af udsendelserne er DR, Friluftsrådet, Danske Naturhistoriske Museer og Naturstyrelsen sammen med en række organisationer og frivillige foreninger gået sammen om initiativet ”Vores Natur”, der skal give endnu flere danskere lyst til at udforske vores hjemlige natur – fra skov og kyst til den nærmere park i byen. 
Besøg www.voresnatur.dk  

Be the first to comment on "Naturen er stadig åben: Nu bliver det nemmere at finde lokale naturoplevelser"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*