Kulinarisk eventyr for EUC Syds kokkeelever i Frankrig

Det var stor oplevelse i Frankrig for eleverne fra EUC Syd i Aabenraa. Pressefoto

Syv elever fra EUC Syd, som er ved at tage Gastronomuddannelsen, har været på to ugers lærerigt ophold på franske restauranter i Rennes i Frankrig. Det er den første gruppe af elever, som EUC Syd har sendt afsted på en sådan tur, og skolen glæder sig til hvert år at sende flere elever til Rennes.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Frankrig er et af de lande, som mange associerer med mad og madlavning. Og det er med god grund. Det fik syv kokkeelever, som har deres daglige gang på uddannelsen på EUC Syd i Aabenraa, lov til at opleve på tæt hold, da de i to uger arbejdede på hver en restaurant i den franske by – herunder Michelin-restauranter.

De syv elever fik altså stor praktisk erfaring under opholdet og blev en del af køkkenet. De danske elevers færdigheder blev finpudset, og de lærte nye retter og teknikker. Samtidig kunne de bruge deres praktiske og teoretiske viden fra uddannelsen i Aabenraa.

Kokkeeleverne kunne næsten ikke holde deres entusiasme tilbage og ord som ”fed oplevelse”, ”fed kultur” og ”fede arbejdspladser” blev gentaget gang på gang, da de delte deres oplevelser. Faktisk var de to uger generelt bare ”sindssygt fede”.

Noget af det, eleverne selv fremhævede om turen, var den store råvarepassion i Frankrig. Flere elever var med ude på markeder om morgenen, hvor de var med til at finde de friske råvarer, som restauranterne skulle bruge i løbet af dagen. Dagene var nemlig lidt anderledes end i Danmark, fordi de franske restauranter holder en siesta midt på dagen, hvor kokkeeleverne kunne mødes og lave noget sammen. Det gav altså også eleverne nogle lidt anderledes kulturelle oplevelser, som den gængse turist ikke får at se og mærke.

EUC Syd havde ifølge eleverne også ramt rigtigt med byen. De fik nemlig muligheden for at opleve den franske kultur, havde let adgang til gode råvarer og kunne nemt komme rundt med billig offentlig transport.

Som en elev pointerede: ”Jeg havde overvejet at arbejde i udlandet, og nu fik jeg rigtig smagt på, hvordan det kan være.” Nogle lærte også at værdsætte nogle af de små ting, som de måske glemmer i hverdagen i Danmark.

Hvad var så det fedeste for de syv kokkeelever?

De restauranter de arbejdede på, var højt på listen, sammen med deres kolleger og madkulturen helt overordnet. Faktisk talte de næsten i munden på hinanden, da der blev spurgt, om de ville anbefale turen til nuværende og kommende gastronomielever.

Det var nemlig et stort og entydigt ja!

Se mere om uddannelsesmulighederne på www.eucsyd.dk

Kilde: EUC Syd