Kniplingsfestival i Tønder – Også på museet – Lær at kniple!

Kniplingsfestival i Tønder - starter fredag den 3. juni 2022 og varer til og med søndag den 5. juni. Pressefoto

I forbindelse med Tønder Kniplingsfestival 2022, der afholdes i dagene fredag den 3. juni til og med søndag den 5. juni – se mere her – er der også forskellige aktiviteter på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder.

Dels er der udstillingen Rosengrund og bitre mandler… Tønderkniplingernes historie på Kulturhistorie Tønder, Wegners Plads 1, dels den nyåbnede udstilling i Drøhses Hus, Storegade 14, Løgumklosterkniplinger – kulturarv i grænselandet.

Desuden vises der på Wegners Plads 1  en mini-udstilling om de såkaldte damekredse, der var med til at genoplive kniplingstraditionen i hele Danmark i 1920´erne og 30´erne. Baggrunden for den lille udstilling er nogle kniplinger og andet materiale, som er blevet givet til museet inden for det sidste år. Disse ting har været med til at give nye oplysninger om kniplingshistorien i Danmark i 1900-tallet.

Fredag d. 3. juni kl. 9 – 10.30 er der kniplingsformidling for børn: Prøv at kniple! En skoleklasse fra Marieskolen i Tønder lærer om knipling og prøver at arbejde både som kniplingshandlere og som  kniplersker. Besøgende på museet må gerne komme forbi og kigge med.

Om eftermiddagen d. 3. 6. kl. 14.30 – 16.00 kan man deltage i et familiearrangement.

Først viser museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen rundt ”i børnehøjde” i udstillingen Rosengrund og bitre mandler… Tønderkniplingernes historie. Bagefter bliver der lejlighed til at prøve knipleteknikken under kyndig vejledning af dygtige kniplersker, og sammen med museumsformidler Nicolai Flymann kan man forsøge sig som kniplingshandler med bl.a. at tegne kniplemønstre.

Voksne betaler entré, men det er gratis at være med til kniplekurset og forløbet som kniplingshandler. Både børn (fra 10 år) og voksne (forældre/bedsteforældre) kan deltage som aktive, men må også gerne være med som passive deltagere. Ved tilmelding angives, om man er ”aktiv knipler”. Tilmelding (først til mølle) på tlf. 65 37 08 08 eller mail: toender@msj.dk.

Der er plads til 28 deltagere på familieaktiviteten.

Kilde: Museum Sønderjylland Tønder