– Hvad koster julebelysningen?

Det ser flot ud og luner lidt når temperaturen står på minus i de kolde måneder. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk



Vil du gerne sprede lidt hygge- og julestemning i den mørke vintertid, men er du i tvivl om, hvad lyskæder koster i strøm? Det hjælper Norlys dig med at blive klogere på i denne artikel, hvor du får tre gode råd til at spare på strømmen, når du pynter med julelys og -kæder.

Få 3 gode råd til at spare på strømmen

Det kommer an på flere ting, hvad julebelysning koster. Blandt andet hvilken elaftale du har, hvilke lyskæder du bruger, hvor mange lyskæder du har, og hvornår du har dem tændt.


Men ved at tage udgangspunkt i nedenstående eksempel fra Energistyrelsen, kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvad det kan koste, og hvor meget du eventuelt kan spare. Eksemplet viser, hvad det koster at have én lyskæde med 100 pærer tændt døgnet rundt i tre måneder.

  • Gløde-/halogenpærer, 80 watt: 456 kr.
  • Gløde-/halogenpærer, 35 watt: 200 kr.
  • LED-pærer, 5 watt: 27 kr. 


I eksemplet er der anvendt en elpris på 2,6 kr./kWh.

Råd 1: Anvend lyskæder med LED

Eksemplet ovenover viser, at du kan spare strøm, hvis du anvender lyskæder med LED-pærer fremfor gløde-og halogenpærer. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på LED-lyskæder.

Effekten varierer nemlig fra under 1 watt til over 30 watt, og det er ikke helt ligegyldigt for dit elforbrug. I eksemplet er der taget udgangspunkt i LED-pærer med 5 watt. Havde det i stedet været 10, 20 eller 30 watt med en elpris på 2,6 kr./kWh, ville dit elforbrug stige, og du skulle af med mere end 27 kroner. Derfor kan du med fordel vælge LED-lyskæder med lav effekt, hvis du vil reducere dit elforbrug. Hvis du allerede har LED-lyskæder liggende, kan du tjekke effekten på pakken.

Lyskæde med 100 LED-pærer

EffektPris pr. dagPris pr. månedPris pr. årForbrug
5 watt0,3 kr.9 kr.144 kr.44 kWh/år
10 watt0,6 kr.19 kr.228 kr.88 kWh/år
20 watt1,2 kr.38 kr.456 kr.175 kWh/år
30 watt1,9 kr.57 kr.683 kr.263 kWh/år

I tabellen har vi regnet med en elpris på 2,6 kr./kWh, og der er taget udgangspunkt i, at lyskæden er tændt døgnet rundt.

Og inden du skifter dine gamle lyskæder ud, kan du tjekke pærens glødetråd. Hvis du ser en aflang glødetråd, er det højst sandsynligt en glødepære. Kan du ikke se noget, er der gode chancer for, at det er en LED-pære. De gamle lyskæder skal du altid huske at aflevere på genbrugsstationen, da elektronikken i dem kan genbruges.

Ved at skifte fra lyskæder med halogen- eller glødepærer til LED-lyskæder gør du samtidig noget godt for klimaet. For du mindsker nemlig din Co2-udledning, når du reducerer dit elforbrug.

Råd 2: Brug lyskæder med timer

Et andet godt råd er at bruge lyskæder med timer, som mange lyskæder har i dag. Har du lyskæder uden en indbygget timer, kan du købe et tænd/sluk-ur dertil. Så kan du nemlig selv styre, hvornår dine lyskæder skal være tændt. Og du slipper samtidig for at gå og tænde for dem hver dag.


Sørg for at have dem tændt, når du får mest glæde af dem. Det kan for eksempel være morgen og aften. Men hvad sparer du egentlig med en timer? Ifølge Energistyrelsen sparer du 70 % af energiforbruget ved kun at have dem tændt fra kl. 16-23 i stedet for døgnet rundt. Har du en elaftale med en variabel pris, skal du dog være opmærksom på, at det ofte er her, at strømmen er dyrest.

Men ved at slukke for dine lyskæder i nogle timer hver dag, sparer du allerede en del af elforbruget.

7311655 05 Energi Opdatering Artikel Hvad Koster Julebelysning Grafik ART01 SASL

Råd 3: Find alternativer til julebelysning

Det giver sig selv, at du sparer allermest på strømmen ved at droppe lyskæderne helt. Men med de to ovenstående råd er du altså godt på vej til at reducere dit strømforbrug på julebelysning.

Vores tredje råd er at finde alternativer til den traditionelle julebelysning. Det kan for eksempel være levende lys. Der findes mange fine lanterne på markedet, som du kan sætte levende lys i. Stil dem foran din hoveddør og se, hvordan lyset bidrager til en hyggelig stemning, som passer perfekt til den mørke juletid.

En anden mulighed for dig kunne være solcellelyskæder, hvor du udnytter dagslyset til at lade lyskædens batteri op, og når det bliver mørkt, tænder lyskæden. Sæt solcellepanelet et sted hvor solen rammer den flest timer i løbet af dagen – på den måde lader du batteriet bedst muligt op. Nogle lyskæder med solceller har brug for at blive ladet op, inden de tages i brug første gang. Tjek derfor på pakken, om du skal gøre dette.

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvilke lyskæder du skal vælge, og hvordan en timer er med til at sikre dig, at de kun lyser i de timer, hvor det giver mening.

Vidste du, at …

  • danskerne tilsammen havde ca. 4,2 millioner lyskæder i 2021?
  • ca. 0,5 millioner lyskæder i Danmark hænger ude året rundt?
  • flere danskere har elektriske lys på juletræet end levende lys? I 2020 havde 18 % levende lys på deres juletræ, men i 2022 var det faldet til 16 %. Og her havde 37 % elektriske lys på juletræet, imens 17 % havde begge dele. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius.

Kilde: Norlys