Hovedparten af de økologiske landmænd har styr på reglerne, når øko-kontrollen banker på

Langt hovedparten af de økologiske landmænd har styr på reglerne. Desværre ses en fortsat lille stigning i overtrædelser på den årlige økologikontrol. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

I 2018 udførte Landbrugsstyrelsen 4.044 kontroller af økologiske landbrug rundt om i landet. Langt hovedparten af de økologiske landmænd har styr på reglerne, når kontrollørerne fra Landbrugsstyrelsen banker på. Men der er fortsat en lille stigning i overtrædelser. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

– Vores kontrol i 2018 viser, at langt de fleste økologiske landmænd har rigtig godt styr på reglerne. De overtrædelser, vi finder, drejer sig ofte om, at den årlige indberetning enten mangler eller er mangelfuld, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Inger Løn.

De overtrædelser, der oftest ses hos de økologiske landmænd, drejer sig om problemer med landmandens regnskaber og mangelfuld dokumentation for den økologiske produktion. I ca. 70 procent af de kontrolsager, hvor der blev konstateret en overtrædelse, fik økologen en indskærpelse, den mildeste sanktion, som gives ved mindre alvorlige fejl.

Landbrugsstyrelsen vil nu gå i dialog med erhvervet om, hvordan overtrædelseskurven kan knækkes samt bruge disse nye oplysninger til at målrette information til økologerne om, hvordan overtrædelserne kan undgås.

Fakta

  • Alle autoriserede bedrifter får mindst ét årligt kontrolbesøg, hvor Landbrugsstyrelsen kontrollerer hele den økologiske bedrift for at sikre overholdelsen af reglerne for økologisk produktion.
  • I 2018 blev kontrollen varslet på forhånd hos 95 procent af bedrifterne, mens fem procent af bedrifterne blev udtaget tilfældigt til uanmeldt årlig kontrol. Dette er i modsætning til de tidligere år, hvor den årlige kontrol i udgangspunktet blev varslet.
  • Der blev desuden i 2018 kun foretaget 5 procent supplerende risikobaserede kontrolbesøg, hvor der til sammenligning frem til 2017 blev foretaget 10 procent risikobaserede supplerende kontrolbesøg.
  • Den ændrede kontrolopsætning betyder, at resultatet af kontrollen i 2018 ikke direkte kan sammenlignes med de foregående år i forhold til en overordnet generel overtrædelsesprocent for den samlede økologikontrol.

Be the first to comment on "Hovedparten af de økologiske landmænd har styr på reglerne, når øko-kontrollen banker på"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*