Syv ud af ti alvorlige cyklistulykker sker i vejkryds. Derfor deltager Haderslev Kommune i den landsdækkende kampagne ’Brug 2 sek. mere’, som skal minde bilister og cyklister om, at de skal huske at orientere sig, før de kører ud i et kryds.
Medarbejdere fra Driftsafdelingen maler budskabet ’Brug 2 sek. mere’ på cykelstier og veje og sætter plakater op med samme budskab ved 19 vejkryds i Haderslev Kommune.
Hvert forår og sommer stiger antallet af cyklister på vejene. Men i takt med, at flere danskere finder cyklen frem og bevæger sig ud i trafikken, stiger antallet af cyklistulykker desværre også, viser tal fra Vejdirektoratet.
Det er særligt steder, hvor cyklisternes og bilisternes veje krydser hinanden, at der er risiko for, at de støder sammen. Kryds er nemlig det sted i trafikken, hvor cyklister har størst risiko for at komme alvorligt til skade.
For at sætte fokus på problemet, deltager Haderslev Kommune i Rådet for Sikker Trafiks kampagne ’Brug 2 sek. mere’. Kampagnen skal minde cyklister om, at de skal orientere sig grundigt, inden de kører ud i et kryds og samtidig huske bilisterne på, at de skal holde øje med cyklister i trafikken.
“Haderslev Kommune har valgt at deltage i kampagnen, da cyklistulykker i kryds desværre også sker i vores kommune. Vi maler budskabet ’Brug 2 sek. mere’ på cykelstier og veje og sætter plakater op med samme budskab ved 19 vejkryds i kommunen. Vi håber meget, at både cyklister og bilister tager godt imod opfordringen og orienterer sig grundigt ved vejkrydsene, så alle kommer sikkert frem”, siger Mette Jannsen, trafikplanlægger i Haderslev Kommune i en pressemeddelelse.
Ulykker kan have alvorlige følger
Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds. I Syd- og Sønderjylland har 133 cyklister enten mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i en krydsulykke i perioden 2014 til 2018. I Haderslev Kommune er der i samme periode registreret mellem 7 til 12 krydsulykker om året.
“Det kan have store, menneskelige omkostninger, hvis man som cyklist kommer ud for en ulykke. Et styrt i asfalten kan betyde, at man brækker knogler eller måske slår sit hoved voldsomt, hvilket kan have følger i mange år efter ulykken. Der skal så lidt til, for at en ulykke sker. Men der skal også meget lidt til, for at den ikke sker”, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Gode råd til cyklisterne
Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje
Vær særligt opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra
Gode råd til bilisterne
Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje
Vær særligt opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre
Sænk farten
Læs mere om kampagnen ’Brug 2 sek. mere’ på: www.sikkertrafik.dk/kampagner/brug-2-sek-mere.
Be the first to comment on "Haderslev Kommune sætter fokus på krydsulykker"