Flagdag i Tønder 2024 – Se video

Flagdag i Tønder 2024 - Optog gennem hele byen og ud til rådhuset. Foto/Video: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Igen i år blev den officielle Flagdag for Danmarks Udsendte fejret i Tønder. Det foregik i dag, torsdag den 5. september. I samarbejde med forsvarsbroderselskaberne i Bredebro, Løgumkloster og Tønder samt kommunens soldaterforeninger blev marchen startet gennem byens gågade, til rådhuset i Tønder.

Der var taler ved bl.a borgmester Jørgen Popp Petersen og andre. Efterfølgende blev der lagt blomster ved mindepladen for de faldne udsendte. Der var tale ved Henrik Willerslev, Forsvarsbrødrene, Folketingsmedlem tidl. borgmester Henrik Frandsen, uddeling af børnemedaljer og andagt ved tidligere feltpræst Thorsten Bjerg Christensen, sognepræst ved Hostrup Kirke.

Igen i år deltog børn fra Marieskolen i optoget.

Artiklen fortsætter under videoklip.

@sydnytdk Flagdag i Tønder 2024 – Se hele artiklen på www.sydnyt.dk – GRATIS nyheder og info fra HELE Sønderjylland – HVER dag….. #flagdag #tønder #tondern #flagdagtønder #erikegvadpetersen #sydnytdk ♬ I Danmark er jeg født – Danish National Radio Choir & Stefan Parkman

Flagdag for Danmarks udsendte

Den 5. september er Flagdag for Danmarks udsendte. Det er den dag, hvor Danmarks udsendte anerkendes for den indsats, de har ydet, og hvor de faldne mindes.

Formålet med flagdagen

Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.

Flagdagen er en dag, hvor Danmark viser respekt for og anerkendelse af de udsendte, som med deres indsats er med til at sikre, at danskerne kan leve i sikkerhed og tryghed. Flagdagen er både en dag, hvor de faldne mindes og en dag, hvor de udsendte fejres.

Flagdagen er også en anerkendelse af og tak til de pårørende til de udsendte, som også bærer en del af byrden ved Danmarks internationale engagement. 

Initiativet til flagdagen

Ideen til flagdagen kom fra overkonstabel Kim Eg Thygesen. Han foreslog efter udsendelser til Kosovo i 2004 og Afghanistan i 2006, at Danmark skulle hædre sine udsendte på en national flagdag. Flagdagen for Danmarks udsendte blev besluttet af regeringen i 2009 og blev højtideligholdt første gang samme år. I 2024 er det således 16. gang flagdagen blev afholdt.

Sådan markeres flagdagen

Flagdagen markeres ved centrale arrangementer i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet. Det officielle Danmark markerer Flagdagen for Danmarks udsendte ved en mindehøjtidelighed med kranselægning ved monumentet i Kastellet, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads. For de tidligere udsendte er flagdagen således også en dag, hvor de mødes med dem, som de var udsendt sammen med.

Den officielle markering af flagdagen har siden 2018 også omfattet et arrangement i Jylland. I 2024 afholdes arrangementet i mindeparken i Aarhus.

Flagdagen markeres også ved lokale arrangementer i de fleste af landets kommuner samt på Færøerne og i Grønland. 

Den decentrale fejring af flagdagen er et kommunalt ansvar, som Forsvarets myndigheder, tjenestesteder og enheder, afhængigt af det lokale samarbejde med kommunen, deltager i. Ved de kommunale arrangementer inviteres alle veteraner, der er bosiddende i kommunen til en markering. De lokale soldater- og marineforeninger samt foreninger for veteraner spiller en stor rolle ved de lokale arrangementer.

Kilde: Forsvaret