Farlig kemi ud af tatoveringer

Mere end 4000 kemiske stoffer forbydes i tatoveringsblæk i 2021 efter årelangt dansk pres

I dag er det nærmest umuligt at vide, hvilke stoffer, der er i tatoveringsblæk. For eksempel kan kemikalier, som for længst er forbudt i tøj, stadig forekomme i det blæk, der sprøjtes ind i huden. Men nu er det slut. EU’s medlemslande sætter med nyligt vedtagne regler en stopper for 91 skadelige stoffer, der i dag kan forekomme i tatoveringsblæk. Og for at undgå at stofferne bliver erstattet af andre stoffer, der giver de samme problemer, forbyder de nye regler samtidig over 4000 andre problematiske stoffer. Det er første gang, at der forbydes så mange stoffer på en gang i et produkt under de europæiske kemikalieregler. – Det er en festdag for forbrugersikkerheden. Man skal kunne gå ned til sin tatovør og få en tatovering uden at bekymre sig om kemien i farverne. Danmark har i en årrække presset på og arbejdet for fælles EU-regler for skadelige stoffer i tatoveringsblæk, og nu er vi endelig kommet i mål, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Danmark har hjulpet med at lave reglerne

Danske myndigheder fandt tilbage i 2012 blæk på det danske marked med stoffer, der i værste fald kunne give kræft, allergi og nerveskader. Samtidigt er der flere og flere, der bliver tatoveret. Tallet er steget støt gennem de sidste årtier, og det anslås, at ca. 15 procent af befolkningen har en tatovering. Mange danske eksperter har aktivt bidraget til reglerne i form af videnskabelige rapporter, og de danske myndigheder har deltaget i udformningen reglerne i samarbejde med det Europæiske Kemikalieagentur og myndigheder i Italien, Norge og Tyskland. – Mange danskere har allergi, og jo mindre vi udsættes for allergifremkaldende stoffer jo bedre. Når man får allergifremkaldende stoffer ind under huden ved tatovering, kan det være særlig problematisk. De nye regler begrænser eller forbyder alle allergifremkaldende stoffer, som vi ved, at der kan forekomme i tatoveringsblæk. Der er ingen tvivl om, at de nye regler er et stort fremskridt og vil forbedre forbrugersundheden, siger overlæge og leder af Videncenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen.

Tatovørerne får en aktiv rolle

De nye regler medfører også, at tatovørerne skal informere deres kunder om, hvilke kemiske stoffer, der er i den blæk, de bruger. Der vil ligeledes komme krav om, at ingredienserne i tatoveringsblæk skal angives på flasken på samme måde som for kosmetik. – Registrerede, professionelle tatovører i Danmark tager i forvejen alle de forholdsregler, vi kan, for at farverne er sikre. Vi registrerer de tatoveringsfarver, vi bruger, og informerer vores kunder via den lovpligtige oplysningsfolder. Vi hilser reglerne velkommen, da de giver endnu større sikkerhed for forbrugeren. Producenterne af tatoveringsfarve skal fremover overholde de samme regler i alle EU-lande ligesom for kosmetik. Vi håber, at det betyder en ensartet og mere sikker tilgang til produkterne. Vi tatovører ønsker kun at udføre vores job så sikkert og risikofrit som muligt, siger formand for Dansk Tatovør Laug, Frank Rosenkilde De nye regler træder i kraft efter en indfasningsperiode på cirka 12 måneder.

Be the first to comment on "Farlig kemi ud af tatoveringer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*