Falcks psykologer forbereder i disse dage omfattende rådgivning om webinars om at vende tilbage til kontoret med respekt for en ny hverdag
Genåbning af samfundet betyder, at mange skal tilbage til en arbejdsplads, de måske ikke har haft deres daglige gang på i op til et helt år. Det kan medføre en række udfordringer, som både arbejdsplads og medarbejder skal være opmærksomme på for at undgå, viser øget efterspørgsel på rådgivning blandt Falcks godt 400 psykologer.
Tilbage på kontoret. Ikke mere hjemmearbejde med møder på teams, hjemmeskoling sideløbende med arbejde, mindre struktur i hverdagen og mulighed for at være sammen med familien 24/7. Trods visse fordele er der mange, som glæder sig til at vende tilbage til kontorkaffe, kantine og kolleger.
Men der lurer en række udfordringer, hvis ikke der bliver taget godt hånd om både arbejdsmiljø og mennesker. Det mærker en række psykologer og behandlere i Falck i disse dage, hvor efter efterspørgsel om rådgivning om netop disse emner er stigende.
”Det at vende tilbage til en arbejdsplads efter længere tids hjemmearbejde kan være en større udfordring, end det umiddelbart ser ud til. Corona har ændret mange ting, og man kan ikke gå direkte tilbage og gøre præcis som før. Mange restriktioner skal fortsat håndhæves, og en ny adfærd i overgangsfasen vil stille spørgsmål og det kan skabe en usikkerhed om spillereglerne, hvilket er med til at øge usikkerheden og stressniveauet,” forklarer chefpsykolog Jacob Vindbjerg Nissen, der i denne tid har en række webinarer om emnet.
”Man skal lære at gå på arbejde igen. Lederne kan ikke lede som normalt, når medarbejderne i en opstartsfase er både hjemme og på arbejde, og medarbejderne skal vænne sig til mange skift og nye regler. Det kan helt enkelt være spørgsmål som for eksempel, om man nu frit kan vælge, om man vil arbejde hjemme eller på kontoret, eller hvor mange den enkelte er tryg ved at være sammen med i et mødelokale,” siger Jacob Vindbjerg Nissen.
Allerede nu oplever Falcks godt 400 tilknyttede psykologer et stigende behov for hjælp og vejledning til at tackle de udfordringer, der er opstået i perioden med hjemmearbejde og den efterfølgende tilbagevenden til arbejdspladsen. Det gælder både direkte henvendelser og via Falcks nye Sundhedshjælp, der er bemandet med sundhedsfagligt personale og blandt andet henviser til online eller fysiske psykologsamtaler.
”Mange har oplevet en form for ensomhed og distance fra arbejdspladsen. Det går hårdt ud over motivationen og kan give stressrelaterede symptomer, som styrket dialog og i nogle tilfælde professionel behandling kan afhjælpe – ikke mindst, hvis man henvender sig på et tidligt tidspunkt,” siger Jacob Vindbjerg Nissen.
Sundhedshjælp er kommet rigtig godt fra start og har allerede i den første uge erfaret, at der er en solid efterspørgsel efter at kunne få svar og behandling enten fysisk, online eller ved videokonsultation og helst med det samme. Ikke mindst i en coronatid, hvor de fleste fortsat forsøger at undgå for megen tæt kontakt for eksempel i venteværelser, og derfor foretrækker en online løsning.
Her er psykologens tre gode råd til dig der skal tilbage på arbejde efter flere måneders hjemmearbejde:
1. Hav altid de to kommende uger planlagt i forhold til fremmøde og hjemmearbejde.
2. Husk at det tager tid at komme ind i en ny arbejdsrytme.
3. Hav klare aftaler omkring møder og øg dialogen med din leder.
Om Falck
Vi er optagede af menneskers velvære og udmærker os ved at redde og forbedre livet for folk i nød. Dette har gjort Falck internationalt førende inden for ambulancetjenester og healthcare.
Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne.
Falck har aktiviteter i 30 lande og har mere end 27.000 medarbejdere.