Energinet: Hul igennem på verdens længste elkabel: Danmark sender grøn strøm til Storbritannien

Pressefoto: Energinet

Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link, sendte i går eftermiddag de første elektroner af dansk grøn strøm direkte ud i engelske stikkontakter. Den 13 milliarder kroner store investering har taget knap 4 år at etablere og er den første fysiske forbindelse mellem de to lande. Viking Link udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af vores energisystem – danske elproducenter kan sælge grøn strøm til et nyt, stort marked, og vi kan blive forsynet fra England, når det ikke blæser herhjemme.

Energinet leverede i dag en af de helt store julegaver til det danske energisystem. Sammen med sin engelske samarbejdspartner, National Grid, har den danske systemoperatør bygget en 765 km lang elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien, og i eftermiddags kl. 16.00 blev der trykket på startknappen, og den første strøm fra danske vindmøller blev sendt ud til de engelske forbrugere.  

Åbningen af Viking Link markerer på mere end én måde opnåelsen af en kæmpe milepæl for en effektiv grøn omstilling:

”At lave en elforbindelse mellem Danmark og England er i sig selv en kæmpe bedrift – Viking Link er faktisk verdens længste kabelforbindelse. Men forbindelsen har også en kæmpe betydning for fremtidens helt grønne elsystem. Vi sikrer, at de grønne elektroner fra vindmøller og solceller kan blive brugt og havner i forbrugernes stikkontakter, og at der samtidig er stabil forsyning, som er til at betale”, siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet.

Kort: Energinet

Behov for de store elmotorveje af grøn strøm mellem landene


Energinet har sammen med britiske National Grid brugt fire år på at planlægge og bygge Viking Link. Kabelforbindelsen er i Danmark koblet til elsystemet i Revsing ved Vejen i Sydjylland. I England kommer den i land i Lincolnshire og ind i elsystemet ved Bicker Fen. Når strømmen transporteres den lange vej over Nordsøen, sker det som jævnstrøm, og derfor er der store omformerstationer i begge lande, inden strømmen sendes ud i vekselstrømsnettene.

Danmark har i forvejen elforbindelser til Norge, Sverige, Tyskland og Holland, og med endnu en forbindelse til et naboland kan danske producenter i endnu højere grad sælge og eksportere strøm, når det blæser, og solen skinner. Omvendt kan vi herhjemme nu også købe strøm, når der er rigeligt på den anden side af Nordsøen – fx hvis en vindfront fra vest rammer Storbritannien, et døgn før den rammer Danmark og de danske vindmøller.

Og fremtiden byder på meget mere transport over grænser. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sikre rammevilkår, der kan muliggøre en firedobling af produktionen af vedvarende energi på land og mere end en femdobling af Danmarks havvindskapacitet. Efter 2030 ventes yderligere udbygning af især havvind og vind og sol, som i fremtiden vil udgøre langt det meste af vores elforsyning.

En kæmpestor dag for rigtig mange


For Henrik Riis, direktør i Energinet Eltransmission, der har bygget Viking Link med National Grid, var det et stort øjeblik, da forbindelsen fredag den 29. december kl. 16.00 blev givet fri til elmarkedet. 

“Alt er testet og afprøvet igen og igen i ugerne op til, men det er alligevel et stort øjeblik at se det hele klappe og virke, som det skal. Mange hundrede kolleger på begge sider af Nordsøen har arbejdet i år og måneder på netop det her øjeblik – og mange har lige som mig været med helt fra start. Det var på mange måder et stort øjeblik”, siger han.

Viking Link vil i sin opstartsfase køre med en kapacitet på 800 MW, men vil – når det danske elnet er klar i 2025 – med sin kapacitet på i alt 1400 MW være den største enkeltkomponent i det danske elsystem.

Selv om strømmen kan flyde både fra England mod Danmark og omvendt, er forventningen, at Danmark i den første årrække primært kommer til at eksportere. Vi har herhjemme masser af grøn strøm, som kan sælges i England. Det sikrer både danske eksportindtægter og billigere forsyning for engelske forbrugere.

Kilde: Energinet