– Det bliver helt vildt på Tønder Gymnasium

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ”Helt vildt”. I den anledning får Tønder Gymnasium besøg af alle lokale folkeskoleelever fra 6., 7. og 8. klasse. Sammen med gymnasieeleverne skal de udforske den vilde natur, blandt andet kommer de iklædt virtual reality briller på tur i havets dyb.

Skal man blive klogere på, hvad naturvidenskab egentlig er, er der kun én vej frem: Man må selv undersøge naturen med alle sanser. Tønder Gymnasium har derfor inviteret kommunens folkeskoleelever fra 6., 7. og 8. klasse til en dag i den vilde naturs tegn.

Her vil gymnasieeleverne vise dem, bl.a. hvordan man dissekerer en ørred, eleverne skal opleve et såkaldt fryseshow, og de udforsker det vilde vejr ved at opsende luftballoner. Desuden kan de med virtual reality udforske havet eller rejse med blodet gennem kroppens organer.

”Folkeskoleeleverne bliver gjort nysgerrige overfor naturvidenskab gennem de mange udfordrende aktiviteter, og gymnasieeleverne får rigtig meget ud af at formidle til de yngre elever. Man skal være inde i stoffet for at formidle videre, men det giver også glæde og en oplevelse af, hvad naturvidenskab kan,” siger lærer på Tønder Gymnasium, Johnny Weile.

I alt er 5-600 folkeskoleelever inviteret til den naturvidenskabelige dag, der foregår torsdag d. 30. september. Tønder Gymnasium har fået 15.000 kr. fra Poul Due Jensens fond til indkøb af materialer på dagen.

Viden og handlekraft

Over hele Danmark deltager omkring 130.000 børn og unge i den landsdækkende Naturvidenskabsfestival under temaet ”Helt vildt”. I hele uge 39 arbejder eleverne i tusindvis af forskellige varianter og projekter med både den vilde og den tæmmede natur og undersøger, hvordan vi mennesker påvirker miljøet lokalt og globalt.

”Alle taler om natur, biodiversitet og bæredygtighed. Men uden viden og handlekraft hos den enkelte helt ned i børnehøjde, dør det hele hurtigt ud igen. Her får eleverne alle sanser i spil, når de arbejder fysisk med naturens elementer. På den måde oplever de, at naturfag kan bruges til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer,” siger projektleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen.

En fejring af naturfagene

Festivalen er hvert år en fejring af naturfagene helt ned i detaljen, samtidig med at eleverne får følelsen af at være med i noget større. Det er en uge med højt til himlen, hvor der bliver sat spot på naturfagene på nye, overraskende måder.

Årets store fejring af naturvidenskaben og dens muligheder foregår fra d. 27. september til d. 1. oktober og arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter, der bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration. Festivalen er 100 procent finansieret af fonde.

Se også:

Naturvidenskabsfestival i uge 39

_______________________