Danskerne skal være en aktiv del af den grønne omstilling – alle skal vide hvor meget energi den enkelte bruger

Arkivfoto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Det er den helt rigtige vej at gå, når regeringen vil sikre bedre adgang til forsyningsdata. Noget, der længe har været et ønske fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer til at sætte yderligere fart på bestræbelserne for at effektivisere danskernes energiforbrug og sige hurtigere farvel til russisk gas.

Det skal være lettere for den enkelte dansker at få overblik over sit energiforbrug og dermed bidrage aktivt til den grønne omstilling – fx ved bedre at kunne sikre, at man bruger energien, når den er grøn og billig. Det er en af hovedtankerne, bag et nyt Forsyningsdigitaliseringsprogram, som blev præsenteret forleden af Energistyrelsen.

Et initiativ, der bliver budt velkommen af TEKNIQ Arbejdsgiverne, som længe har argumenteret for fordelene ved at sætte danskernes forbrugsdata fri.

”Det handler jo ikke bare om mere digitalisering men især om klog digitalisering. Ved at give disse oplysninger fri for den enkelte forbruger, uanset om der er tale om en boligejer eller en virksomhed, kan vi motivere til de nødvendige investeringer i eksempelvis mere intelligente og energibesparende løsninger,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation.

Han hæfter dig også ved, at Energistyrelsen som led i Forsyningsdigitaliseringsprogrammet vil etablere et offentligt-privat partnerskab med aktører fra både i og udenfor forsyningssektoren.

”Det er helt rigtigt set, at man på denne måde inddrager alle dele af energiens forsynings- og forbrugskæde. På den måde sikrer vi, at vi får det fulde udbytte af de digitale muligheder, samt at vores data fritstilles på en måde, så de kan bruges til at energieffektivisere hele Danmark og på den måde hjælper os med hurtigere at mindske den fossile afhængighed – fx af russisk gas,” understreger Troels Blicher Danielsen.

Han opfordrer til, at der nu hurtigst muligt sættes gang i det praktiske arbejde med at få afklaret, hvordan de forskellige forbrugsdata skal sættes fri.

”Vi skal undgå, at dette arbejde ender som en syltekrukke for digitaliseringen af vores energiforbrug. Vi er i hvert fald klar til at bidrage aktivt til, at processen bliver så hurtig og effektiv som muligt,” siger han.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.