Vi har meget, vi kan være stolte af i Syd- og Sønderjylland. Også når det kommer til vores erhvervsliv. Flere kommuner i vores landsdel markerer sig nemlig i toppen af Dansk Industris seneste opgørelse over de mest erhvervsvenlige kommuner, og der er generelt mange ting, der kan få én til at trække på smilebåndet, når man “nørder” i diverse tal og statistikker, som viser, hvor godt vores virksomheder klarer sig i den hårde globale konkurrence.
Men vi skal være meget bevidste om ikke at sidde på vores hænder og tænke, at sådan forbliver det nok. For det gør det ikke bare. I den nært forestående valgkamp vil vi arbejde for, at en debat om erhvervslivets vilkår kommer på dagsordenen. Til gavn for os alle. Vores ambition er, at der skal skabes flere nye virksomheder – flere succeshistorier – ved at sikre bedre rammer for iværksættere.
Danmark er ikke et dårligt sted at starte en virksomhed op i. Det skal vi huske. Men sammenligner vi med fx Sverige, så har de langt større succes med at skabe højvækstvirksomheder. Og det kan vi da ikke have på os. Vi er af den klare overbevisning at, vi skal tage et opgør med det regeltyranni, som mange iværksættere bliver mødt med af det offentlige.
Når vi besøger nystartede virksomheder, kan man være lige så sikker som et amen i kirken på, at de har den ene skrækhistorie efter den anden om unødigt bureaukrati. Nogle oplever endda at blive mødt af fejlfindere og føler sig sommetider decideret modarbejdet. Hvorfor i alverden bliver de ikke vejledt og hjulpet? Vi er på samme hold! Vi har brug for, at vores nytænkende hoveder og kreative hænder tør at tage chancen og udleve deres drøm. Vi skal møde dem med velvilje. For de holder igen, gør de.
Jeg har selv startet en virksomhed op fra bunden, og det er megahårdt arbejde. Det er spændende, det er givtigt, og det er næsten en rus, der varer i måneder, for nogen endda år. Men det er også en masse andet. Frustrerende, svært, tidskrævende og besværligt. Og i nogle perioder i en iværksætterhistorie er man meget presset, og hvis man så i denne periode bliver mødt til unødvendig modstand, der ikke er nogen som helst mening med, så er det, at vi mister flere, end vi behøver.
Vi er i en situation, hvor vi, til stor glæde herfra, har sat en fælles målsætning om 70 % reduktion af co2 i 2030, og hvis vi overhovedet skal gøre os nogen forhåbninger om, at nå dette mål, så er der altså brug for, at vi får nogle nye, grønne teknologier sat i spil. Og her sætter bureaukratiet altså en stopper for vores klimamål. Og det dur ikke. Bureaukratiet skal sikre formalitetskrav, men bureaukratiet må aldrig bremse vores drømme, ønsker og mål.
Der er flere tiltag, der kan søsættes, så iværksættere, ikke bare i Syd- og Sønderjylland, men i hele Danmark, får bedre kår. Hvis vi forenkler det danske skattesystem, så vil der være færre, der slås med administrative svære regler og byrder. Det vil hjælpe iværksætterne med at kunne bruge energien på etablering og udvikling af deres virksomhed. (Det vil i øvrigt også sikre, at alle danskere nemmere kan gennemskue deres skat.) Man kunne også sænke selskabsskatten fra 22 til 19 %, så der også er et økonomisk incitament for at etablere og drive egen virksomhed, og dertil afskaffe arveafgiften. Slutteligt skal det for iværksættere såvel som for alle andre virksomheder være muligt at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og her vil skattelettelser hjælpe, så endnu flere danskere får noget økonomisk ud af at arbejde fuld tid eller at komme ud på arbejdsmarkedet.
Jeg vil opfordre alle med en iværksætter i maven om at springe ud i det. Ovenstående bliver ikke ændret med et trylleslag, men vi har brug for flere virksomheder.
– Jeg står på mål for, at jeg vil gøre, hvad der er i min magt for at gøre vilkårene bedre fremover.