Maleren Emil Noldes hus er nyrenoveret – og er publikumsklart til kunstnerens 155 års fødselsdag

Museet Nolde Stiftung Seebüll er klar efter en større renovering. Pressefoto: Nolde Stiftung Seebüll

– Lige rettidigt til Emil Noldes 155 års fødselsdag den 7. august 2022 kunne vi sige: Hjemme igen, lyder det fra museet i Seebüll syd for den dansk/tyske grænse og syd for Tønder. 

Efter to års renovering åbner Nolde Huset igen. De historiske stuer, som alle kan ses for første gang, er nyrenoveret. De originale vægfarver skinner spektakulært: En farvefestival!

De besøgende kan opleve huset denne sommer som “ren arkitektur” – som bygherrerne Ada og Emil Nolde sidst gjorde i 1937. Der venter en udsigt, som kun Ada og Emil Nolde havde den gang. Studiets nordvinduer er åbne igen. Man kan lade blikket vandre over landskabet, som Emil Nolde engang gjorde, da han stod alene i sit “værksted” foran staffeliet og blev inspireret til talrige oliemalerier og akvareller af sit “Vidunderland fra hav til hav”. Nyt på øverste etage: udsigt fra vinduerne i haven og det store landskab. Ada og Emil Nolde levede med naturen og vævede inde og ude i deres boligkoncept.

Seebüll-bolig- og atelierbygningen tegnet af Emil Nolde selv, er et fremragende moderne kunstnerhus, bygget mellem 1927 og 1937. Ada og Emil Nolde har i deres testamente bestemt, at det samlede kunstværk efter deres død skal gøres tilgængeligt for offentligheden. De ønskede at gøre “kunstnerisk-åndelig afslapning” mulig for den besøgende. Seebüll er blevet genopbygget flere gange efter Emil Noldes død i 1956. Efter mere end tres års uafbrudt museumsdrift i ægteparret Noldes tidligere private hus, var renoveringen og den tekniske opgradering af huset afgørende for at gå fremtiden i møde på en ansvarlig måde for de besøgende.

På den øverste udstillingsetage viser museet en dokumentarudstilling om den omfattende renovering. For første gang har det historiske Nolde-hus trinløs adgang. Moderne museumsteknologi beskytter kunsten og de besøgende.

Og så kan vi sige: Velkommen tilbage til Ada og Emil Noldes hjem!

Museet Nolde Stiftung Seebüll er klar efter en større renovering. Pressefoto: Nolde Stiftung Seebüll

+++ Den aktuelle 66. årlige udstilling “Stille Welten” med 120 værker af Emil Nolde kører stadig i besøgsforummet. Det nyligt afsluttede projekt “Emil Noldes Malweise” finansieret af Forbundsministeriet for Uddannelse og Forskning vil blive præsenteret i multimedieform. Noldes historiske flerårige have udfolder sin fulde pragt her i midtsommeren. Et besøg i Seebüll er en ren fornøjelse om sommeren! +++

Husk at det er muligt at købe en kombi-billet til Tønder Museum og Nolde Stiftung Seebüll.

Se mere om Nolde Stiftung Seebüll (museet – dansk) her.

Kilde: Nolde Stiftung Seebüll