Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer til, at byggepladser, maskinstationer og andre virksomheder sikrer deres køretøjer og maskiner bedre mod dieseltyve. Udviklingen går i den rigtige retning. På fem år er antallet af anmeldelser faldet fra 320 til 48 anmeldelser.
Antallet af anmeldelser om brændstoftyverier er faldet drastisk i Syd- og Sønderjylland de seneste år. Men sikringen halter stadig voldsomt på mange byggepladser, så Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer nu til, at virksomhederne øger fokus på sikringen.
I 2017 blev der anmeldt 320 tyverier af benzin/olie i Syd- og Sønderjylland, i 2018 blev 157 tyverier anmeldt, året efter var der 130 af denne type sager, mens der i 2020 blev anmeldt 64 brændstoftyverier i det syd- og sønderjyske. Sidste år var antallet 48 tyverier, mens der i år foreløbig er anmeldt 11 af denne type sager.
Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker alle anmeldelser om dieseltyverier.
”Det er vigtigt, at man anmelder alle tilfælde af tyverier, så vi har det fulde overblik over, hvor og hvornår tyverierne sker. Har man overvågningsbilleder eller video, så tager efterforskerne det med i opklaringsarbejdet. Men ofre må ikke selv offentliggøre den form for billeder. Det er strafbart”, advarer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.
Loven giver politiet mulighed for at offentliggøre et fotografi, hvis det kan hjælpe med at opklare en sag og hvis alle andre efterforskningsmæssige muligheder er udtømt.
”Videoovervågning er ikke den eneste mulighed for at forebygge tyverierne. Desværre er sikringen på mange byggepladser generelt ikke høj, så vi opfordrer til at undersøge mulighederne for at sikre sig bedre. Der er steder, hvor der er styr på tingene, men det generelle billede er, at det halter – lige fra små til kæmpestore byggepladser”, siger Christian Østergård og peger på helt åbne pladser og indhegnede pladser, hvor portene er for ringe, eller hvor der ikke bliver låst ved fyraften.
Der er flere ting virksomheder kan gøre for at forebygge dieseltyverierne. Man kan for eksempel sikre tankene mekanisk med låse og enten stille køretøjet eller maskinen helt ude af syne på et sikret område eller på et område, hvor mange mennesker naturligt kan holde øje med det.
”Det er også en god ide generelt at tage et blik på sin virksomhed eller på byggepladsen og vurdere, om ens ejendom eller ens køretøjer og maskiner fremstår som en åben invitation til tyveri og om der eventuelt nemt kan gøres noget, så det ikke fremstår så tillokkende”, siger vicepolitiinspektøren, der understreger, at det gælder om at have en sikringskultur i virksomheden, så medarbejdere og ledelse sammen er med til at passe på virksomhedens værdier.
Der findes ikke noget standardsvar på, hvordan en virksomhed sikres. Løsningen kan være en kombination af mekanisk sikring (hegn, døre, låse) og elektronisk overvågning (TV-overvågning og alarmsystemer) samt mere taktiske initiativer, som f.eks. erhvervs-nabohjælp, procedurer, skiltning og vedligeholdelse.
Se mere i Sikringsmanualen til virksomheder fra Syd- og Sønderjyllands Politi: