Aabenraa: Streamingsucces på biblioteket

Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse har brugt coronanedlukningen til at blive endnu mere digital. Erfaringerne bruges til at præsentere endnu mere live og lokalt på nettet.

Hvad har isbjørne, konspirationsteorier og tegneserier til fælles?

Det er alle tre temaer, som Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse har sendt liveforedrag om i løbet af de seneste måneder.

– Vi er et lokalt bibliotek. Det er vores helt store styrke. Nedlukningen af bibliotekerne betød, at vi måtte tænke i nye, digitale baner. Vi var allerede i gang inden, men behovet blev bare endnu større, mens vi ikke kunne invitere husenes mange gæster indenfor. I hvert fald ikke fysisk, men kun digitalt, forklarer Nina Steensgaard-Simonsen, der er leder af Folkeoplysning og Borgerdrevne aktiviteter på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse.

De mange erfaringer fra de seneste måneders streaminger og tilbagemeldinger fra deltagere skal nu bruges til, at der i fremtiden kommer endnu flere digitale debatter, arrangementer og foredrag, som kan ses direkte fra sofaen, spisebordet eller sengen.

I påskeferien kan man fx tage til online papirsklip med papirkunstneren Torben Jarlstrøm, mens Uwe Lindholdt, cand. scient. i biologi og kemi og tidligere lektor på Aabenraa Statsskole deler sin viden om isbjørne i Grønland og spisekammeret Vadehavet på vestkysten. Alt sammen digitalt og live.

– Vi er et dynamisk hus, som har omstillet sig på rekordtid. Er alt perfekt? Nej, vi bliver bedre fra gang til gang. Målet er, at vi får delt viden med så mange, som mulig. På den måde er streamingerne en demokratisering af viden, siger Nina Steensgaard-Simonsen.

I slutningen af april kan man tage til foredragene “Bring rim og sang tilbage i de græske tragedier” og “Historiske kort over Danmark – og over dit lokalområde”. Begge er en del af Forskningens Døgn.

Du kan følge med i, hvilke foredrag der kommer, på aabenraabib.dk, nygadehuset.dk eller på Facebook.